Foto: DELFI

Parīzes Apelācijas tiesa atcēlusi starptautiskās šķīrējtiesas pieņemto lēmumu, ka Kirgizstānas valstij jāsamaksā 16,5 miljonu ASV dolāru kompensācija Latvijas baņķierim Valērijam Belokoņam par to, ka Kirgizstānas valsts 2010. gadā pārņēma Belokoņam piederošo banku "Manas Bank", informē Kirgizstānas valdības preses dienests. Savukārt Belokoņa pārstāvji pavēstīja, ka Kirgizstānas valdības paziņojums nav patiess, jo starptautiskās arbitrāžas spriedums ir nepārsūdzams.

Parīzes Apelācijas tiesas lēmums par labu Kirgizstānai pieņemts, balstoties uz to, ka "Manas Bank" "nodarbojās ar noziedzīgi gūtu ienākumu atmazgāšanu", sacīts Kirgizstānas valdības preses dienesta paziņojumā.

2010. gada 8. aprīlī, dienu pēc prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas, Kirgizstānas Nacionālā banka ieviesa pagaidu pārvaldi bankā "Manas Bank" un vēl četrās bankās, jo tajās veiktas liela mēroga aizdomīgas operācijas. Vēlāk "Manas Bank" tika pasludināta par bankrotējušu, atgādina Kirgizstānas valdības preses dienests.

"2011. gadā bankas vienīgais akcionārs, Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs vērsās starptautiskajā arbitrāžā Parīzē ar prasību piedzīt no Kirgizstānas kompensāciju par "Manas Bank" "ekspropriāciju". 2014. gadā starptautiskā šķīrējtiesa Parīzē nolēma, ka Kirgizstānai jāsamaksā uzņēmējam 16,5 miljoni dolāru, kā arī jāatlīdzina Belokoņa juridiskie izdevumi un procenti par šīm summām," sacīts Kirgizstānas valdības preses dienesta paziņojumā.

Savukārt Kirgizstāna 2015. gada janvārī vērsās Parīzes Apelācijas tiesā ar prasību atcelt šo lēmumu. Kirgizstāna savu prasību pamatoja ar to, ka "ar [arbitrāžas] lēmumu tika noteikts, ka Belokoņam pienākas kompensāciju par biznesu, kurš pēc būtības bija noziedzīgs uzņēmums, kura darbības liela daļa bija noziedzīgu ienākumu atmazgāšana".

"2017. gada 21. februārī Parīzes Apelācijas tiesa atcēlusi par labu Belokoņam pieņemto arbitrāžas lēmumu, tiesa arī nolēmusi piedzīt no Belokoņa Kirgizstānas juridiskos izdevumus 300 000 eiro apmērā," sacīts Kirgizstānas valdības preses dienesta paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka Apelācijas tiesas lēmumā norādīts – tik strauji bankas panākumi tik īsā laikā attīstības valstī nevar tikt izskaidroti ar parastu banku praksi. "Belokoņs iegādājās banku, lai izvērstu noziedzīgu ienākumu atmazgāšanas praksi valstī, kurā viņa priviliģētās attiecības ar tiem, kuriem ir ekonomiskā vara, nodrošinātu to, ka nav reālas kontroles pār viņa darbību – praksi, kas nevarētu zelt un plaukt tam mazāk labvēlīgos apstākļos Latvijā," Kirgizstānas valdības preses dienests citē Parīzes Apelācijas tiesas lēmumā teikto.

Belokoņa biznesa partneris bija Kurmanbeka Bakijeva dēls Maksims Bakijevs, kuram 2013. gadā Kirgizstānā aizmuguriski tika piespriests 25 gadu cietumsods par ekonomiskiem noziegumiem.

Belokoņa pārstāvji informē, ka Kirgizstānas valdības paziņojums nav patiess. ''Kirgizstānas valdības paziņojums par to, ka tiesa Parīze it kā ir atcēlusi Belokoņam labvēlīgo starptautiskās arbitrāžas spriedumu, ir melīgs. Starptautiskās arbitrāžas spriedums ir nepārsūdzams. Kirgizstānas valdības parāds Belokoņam divu gadu laikā kopš starptautiskās arbitrāžas sprieduma pasludināšanas ''Manas Bank'' ekspropriācijas lietā pieaudzis teju par 1,5 miljoniem dolāru, un sasniedz 17,78 miljonus dolāru,'' informēja uzņēmēja pārstāvji, piebilstot, ka Kirgizstānas valdība tērē miljoniem dolāru budžeta naudas juridiskiem pakalpojumiem, lai uz laiku atliktu parāda samaksu.

Pēc Belokoņa pārstāvju paustā, Kirgizstānas valdība melo un mēģina uzdot vēlamo par esošo. ''Francijas tiesas pirmā instance atzina, ka Kirgizstānas īpašumi Francijas teritorijā nav atsavināmi par labu Belokoņam. Kirgizstānai Francijā nav aktīvu, uz kuriem varētu vērst piedziņu. Tikmēr Anglijas tiesa ir atzinusi šo starptautiskās arbitrāžas spriedumu par izpildāmu Lielbritānijā bez jebkādiem iebildumiem no Kirgizstānas puses. Kirgizstānas ignorance pret Arbitrāžas sprieduma atzīšanu valstī, kur tai konkrētā brīdī nav jābaidās no piedziņas, vēlreiz parāda, ka tās Francijā celtie iebildumi attiecībā pret Arbitrāžas spriedumu ir nevis faktiski pamatoti, bet pielāgoti mērķim nemaksāt Belokoņam Arbitrāžas spriedumā noteikto kompensāciju,'' klāstīts uzņēmēja paziņojumā medijiem.

Kad Belokoņs saņems Starptautiskās šķīrējtiesas piespriesto, viņš Latvijas budžetā iemaksāšot nodokļus aptuveni miljona ASV dolāru apmērā.

Valērijs Belokoņs ir "Baltic International Bank" akciju kontrolpaketes īpašnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!