Foto: Reuters/Scanpix
Eiropai būtu jāveido kopīga institūcija cīņai ar naudas atmazgāšanu, jo ar apvienotiem resursiem aizdomīgu naudas plūsmu izķeršana sekmētos daudz labāk, - arvien vairāk balsu aicina Eiropā centralizēt arī šo banku uzraudzības funkciju, kas pašlaik ir valstu nacionālo iestāžu atbildības lauks. Diskusijas gan tagad tikai sākas, un nav skaidrības, kad varētu izveidoties vienota Eiropas institūcija netīrās naudas apkarošanai un cik plašas varētu būt tās funkcijas.

Latvijas banku uzraugs Pēters Putniņš uzskata, ka vismaz eirozonā būtu vajadzīga vienota institūcija noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanai – naudas atmazgāšanai nav robežu, tāpēc arī cīnīties ar šiem riskiem sekmīgāk varētu centralizēta organizācija. Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle pieļauj, ka nāksies sastapties ar lielo valstu iebildumiem, tāpēc, iespējams, sākotnēji vienotu institūciju varētu veidot tās Eiropas valstis, kas brīvprātīgi gribētu apvienot spēkus cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

ASV ar to nodarbojas Finanšu ministrijas paspārnē strādājošais Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN), kura februārī paustais priekšlikums liegt ASV finanšu institūcijām uzturēt korespondentkontus "ABLV Bank" paralizēja bankas darbu un īsā laika sprīdī noveda akcionārus līdz lēmumam par kredītiestādes pašlikvidāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!