Foto: PantherMedia/Scanpix

16 bankas Latvijā parakstījušas sadarbības līgumu par atvieglotu pārkreditēšanas kārtību. Līgums stājās spēkā šī gada 1. jūnijā un nosaka, ka turpmāk, veicot saistību pārkreditēšanu šo banku starpā, sadarbības noteikumi jau būs skaidri un papildu vienošanās ar klientu un abām iesaistītajām bankām nebūs jāparaksta, informē Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

Līdz šim aizdevuma pārkreditēšanas kārtība paredzēja gan klienta, gan esošā un jaunā kreditora aktīvu iesaisti saistību pārnešanas procesā un vienošanās saskaņošanā. Izlemjot mainīt banku un noformējot pārkreditēšanu citā bankā, iepriekš tika skaņota un slēgta individuāla starpbanku vienošanās, kas klientam prasīja gan iedziļināties samērā sarežģītos noteikumos, gan arī fiziski nodrošināt, ka vienošanos ir parakstījušas visas procesa iesaistītās personas. Jaunais sadarbības līgums, ko parakstījušas lielākās bankas Latvijā, paredz vispārēju un standartizētu kārtību, kas piemērosies bez individuālas vienošanās slēgšanas.

Sadarbības līgumu parakstījušas un jauno atviegloto pārkreditācijas darījumu noformēšanas kārtību, sākot ar 2018. gada 1. jūniju, piemēros: "Baltic International Bank", : Blue Orange Bank", "Citadele banka", "Danske banka" filiāle Latvijā, "Expobank", "LPB Bank", "Luminor Bank", "Meridian Trade Bank", "Norvik banka", "OP Corporate Bank Plc" filiāle Latvijā, "Privatbank", "Reģionālā investīciju banka", "Rigensis Bank", "SEB banka", "Signet Bank", "Swedbank".

Turpmāk klientam pēc jauna aizdevuma apstiprināšanas citā kredītiestādē nāksies vien informēt esošo kreditoru par savu gribu izpildīt esošo aizdevuma līgumu, jo pārkreditācija notiek pēc klienta iniciatīvas. Par tālāko refinansēšanas darījuma izpildi parūpēsies iesaistītās bankas, saskaņā ar Sadarbības līgumu savstarpēji nodrošinot nepieciešamās informācijas apmaiņu. Lai izpildītu likumdošanas prasības, klientam saglabāsies pienākums saņemt esošā kreditora notariāli apliecinātu piekrišanu, lai veiktu jaunās hipotēkas nostiprināšanu zemesgrāmatā.

"Sadarbības līgumam, ko savstarpēji noslēguši Latvijas Komercbanku asociācijas biedri, ir vairākas priekšrocības. Klientiem tas aiztaupīs nepieciešamību saskaņot starpbanku vienošanās un organizēt to parakstīšanas, bet bankām būtiski samazinās dokumentu aprites apjomus. Tādējādi pārkreditēšanas process kļūs ērtāks un banku klientiem, kas pieņēmuši lēmumu par esošo kredītsaistību pārnešanu uz citu banku, mazāk laika un pūliņu vajadzēs veltīt šīs ieceres īstenošanai," skaidro LKA valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

Jaunā pārkreditēšanas kārtība tiks piemērota gadījumos, ja abas pārkreditēšanas procesā iesaistītās bankas (esošais un jaunais aizdevējs) ir to 16 banku vidū, kas parakstījušas sadarbības līgumu par atviegloto pārkreditēšanas gaitu. Atvieglotais darījuma noformēšanas process attieksies gan uz fiziskām personām, refinansējot to hipotekāros kredītus, gan uz juridiskām personām (t.sk., ar nodrošinājumu komercķīlu). Sadarbības līgumā noteiktā kārtība tiks piemērota tikai refinansēšanas darījumos, kuri neietver jauna nekustamā īpašuma iegādi vai sarežģītas situācijas.

"Kredītiestāžu sektorā ir gadu gaitā uzkrātas zināšanas par pārkreditēšanas procesu, kas ļāva iegūt vienotu izpratni par efektīvāko sadarbības modeli. Ar noslēgto Sadarbības līgumu esam spēruši pat soli tālāk dažādu administratīvo šķēršļu novēršanā, nekā uzdrošinājāmies plānot, uzsākot šo iniciatīvu. Kā papildu ieguvums vienlaikus ir samazināta un padarīta drošāka arī datu apstrāde un apmaiņa iesaistīto kredītiestāžu starpā," norāda LKA kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!