Foto: DELFI

Noguldījumu apmērs Latvijas bankās turpina rukt un marta vidū samazinājies līdz 18,74 miljardiem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Salīdzinot ar 13. februāri, kad ASV publicēja ziņojumu ar ierosinājumu vērst sankcijas pret "ABLV Bank" par iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un starptautisko sankciju pārkāpumos, pašlaik kopējais noguldījumu apmērs ir par 1,78 miljardiem eiro jeb 9% mazāks.

Pēc FKTK sniegtās informācijas, pašlaik no kopējā noguldījumu apmēra ārvalstu klientu līdzekļi veido 34-35%.

Kopējā noguldījumu apmēra samazināšanos veicinājusi gan vairāku simtu miljonu eiro aizplūšana no "ABLV Bank" pēc 13. februārī publicētā ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla jeb FinCEN ziņojuma un pirms maksājumu ierobežojumu noteikšanas bankai, gan arī 480 miljonu eiro nodošana Noguldījumu garantiju fondam, lai izmaksātu garantētās atlīdzības "ABLV Bank" noguldītājiem.

Aģentūra "Reuters" ziņo, ka no citām ārvalstu klientu apkalpošanas segmentā strādājošām Latvijas bankām kopš 13. februāra FinCEN ziņojuma izņemti noguldījumi kopumā 700 miljonu eiro apmērā un pašlaik kopējais ārvalstu klientu noguldījumu apmērs ir 6,6 miljardi eiro.

Pēc marta sākumā Latvijā notikušās ASV finanšu nozares amatpersonu vizītes šonedēļ Latvijas atbildīgās amatpersonas paziņojušas, ka Latvijas bankās nepieciešams strauji samazināt ārvalstu klientu apkalpošanu un būtu vēlams ārvalstu klientu noguldījumu apmēru kopējā apjomā samazināt līdz 5% salīdzinājumā ar pašreizējiem 34-35%.

Latvijas bankām ir jārevidē stratēģijas, jāveido citādi biznesa modeļi un jāmeklē jaunas biznesa nišas, norāda FKTK. "Šeit nav citu iespēju. Laika ir maz," situāciju raksturo FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

Banku uzraugs vērš uzmanību, ka ārvalstu klientu niša vienmēr ir bijusi paaugstināta riska zona, tāpēc FKTK ir likusi šīm bankām nepārtraukti uzturēt paaugstinātu latiņu normatīvajiem rādītājiem. Šie augstie finanšu stabilitātes rādītāji tagad ir laba iespēja, kā pildīt saistības pret klientiem, piemēram, pārejot uz citu biznesa modeli, apvienojoties, mainot darbības veida licenci vai pašām izvēloties izbeigt šāda veida uzņēmējdarbību finanšu sektorā.

Pēdējos divos gados bankas jau samazinājušas sadarbību ar augsta riska klientiem, kā rezultātā rūk gan nerezidentu biznesā strādājošo banku klientu skaits, gan aktīvu apmērs. Tomēr tagad bankām par savu nākotni un darbības maiņas iespējām jādomā straujāk.

Viens būtisks uzdevums bankām ir no klientu loka izslaucīt čaulas uzņēmums. Latvijas Komercbanku asociācija rosina sadarbību ar čaulas uzņēmumiem aizliegt ar likumu.

FKTK dati liecina, ka pašlaik Latvijas banku klientu lokā ir 26 081 čaulas uzņēmums. Čaulas kompāniju īpatsvars pret kredītapgrozījumu jeb pret ienākošajiem maksājumiem ārvalstu klientu segmentā ir 44,5%, bet čaulas kompāniju īpatsvars pret kredītapgrozījumu visās Latvijas bankās ir 36,57%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!