Foto: LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir pieņēmusi lēmumu anulēt AS "Trasta komercbanka" licenci, informē Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

ECB lēmums ir pieņemts pēc FKTK ierosinājuma, jo banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat FKTK uzskata bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

Par bankas pārkāpumiem FKTK jau šā gada janvārī piemēroja Kredītiestāžu likumā paredzētos instrumentus, nosakot tai darbības ierobežojumus. Bankas akcionāri ilgstoši nav spējuši palielināt bankas kapitālu, līdz ar to banka neievēroja regulējošās prasības, ko nosaka Eiropas Savienības regula un Kredītiestāžu likums.

FKTK secināja, ka banka ilgstoši strādā ar zaudējumiem, bankas esošais biznesa modelis nav dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju. Bankas darbībā konstatēti arī ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) novēršanas jomā.

Ņemot vērā bankas pārkāpumus, ECB pēc FKTK ierosinājuma lēma par bankas licences anulēšanu. ECB lēmums stājas spēkā 3. martā pulksten 24:00 pēc Latvijas laika.

Komisija uzsver, ka tā izvērtēja, vai "Trasta komercbankai" ir piemērojams noregulējums jeb iespēja glāb šo banku, kā to paredz ES un Latvijas normatīvie akti – bankas vai tās daļas glābšana notiek tikai tad, ja ir izpildīti visi trīs noregulējuma nosacījumi: ja bankai ir finanšu grūtības vai tā nonāks finanšu grūtībās; nav pamatotas iespējas, ka FKTK uzraudzības pasākumi vai akcionāra veiktie pasākumi varētu novērst finanšu grūtības sapratīgā termiņā; noregulējuma darbība ir nepieciešama sabiedrības interesēs.

FKTK secināja, ka bankai nav kritiski svarīgas funkcijas, tā nav sistēmiski svarīga banka; bankas iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti; bankas likvidācijas gadījumā, izmaksājot katram klientam valsts garantēto atlīdzību 100 000 eiro apmērā – 93% noguldītāju būs saņēmuši atpakaļ visus savus noguldījumus bankā pilnā apmērā, līdz ar to tiek ievērotas vairākuma noguldītāju intereses. Tāpēc tika pieņemts lēmums, ka bankas noregulējums jeb glābšana nav sabiedrības interesēs.

Turpmāk sekos FKTK padomes lēmums par noguldījumu nepieejamību bankā un informācija par valsts garantēto atlīdzību izmaksu kārtību un laiku – Latvijas valsts katram klientam katrā Latvijas bankā garantē 100 000 eiro noguldījumu nepieejamības gadījumā.

Kā vairākkārt vēstīts, pērnā gada nogalē Ekonomikas policija bankā veica kratīšanu un aizdomās par iesaistīšanos noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā aizturēja vismaz divus darbiniekus, iepriekš vēstīja LTV raidījums "de facto". Noziedzīgi iegūtās naudas avots bija Krievija.

"Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989. gada. Banka piedāvā pakalpojumus gan vietējiem, gan arī ārzemju klientiem. Ārpus Latvijas bankas konsolidētajai grupai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, kā arī filiāle Kiprā.

Saskaņā ar FKTK informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Buimisteram pērn piederēja 43,21% bankas akciju, teikts "Trasta komercbankas" pārskatā.

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā, liecina LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!