Foto: DELFI

Par bankas "Citadele" pārdošanu valdība vienojusies turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību, teikts Privatizācijas aģentūras (PA) paziņojumā.

Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus.

Valdības piesaistītais darījuma konsultants "Societe Generale" bija uzrunājis aptuveni 100 pretendentus, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku "Citadele". Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori sāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, Ministru kabinets apstiprināja sarunu turpināšanu ar trīs pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti jeb "confirmatory due diligence". Izvērtējot līdzšinējos investoru piesaistes procesa rezultātus, valdība investoru piesaistes procesa noslēguma posmā vienojusies turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību, skaidro PA, kura izvēlētā pretendenta vārdu nenosauc.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" iepriekš ziņoja, ka valdība nolēmusi dot ASV fondam "Ripplewood Holdings" izvērtēt iespējas iegādāties "Citadeli" par 113 miljoniem eiro. Tā ir mazākā summa, kāda nepieciešama, lai valsts neciestu zaudējumus.

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) noraidījusi bažas, ka investors, kas iegādāsies banku "Citadele", to varētu pārdot tālāk. Viņa šonedēļ žurnālistiem uzsvēra, ka valdībai ir tiesības "Citadeles" pārdošanas līgumā ierakstīt savas vēlmes. Investora priekšlikumi tiks gaidīti 5.septembrī, bet valdība 16.septembrī izvērtēs šos piedāvājumus, un, ja valdībai būs noteiktas vēlmes, tās tiks iestrādātas līgumos.

Patlaban ir izvēlēts viens investors, kura piedāvājumu valdība vērtēs. "Ja piedāvājums neatbildīs Latvijas interesēm, mums ir iespējas atjaunot sarunu procesu ar diviem citiem investoriem," šonedēļ žurnālistiem teica Straujuma.

PA arī vērš uzmanību, ka PA sagatavotā un Ekonomikas ministrijas iesniegtā informācija, ko līdz šim ir skatījis Ministru kabinets saistībā ar investoru piesaisti bankai "Citadele", nekad nav bijusi klasificēta kā valsts noslēpums, bet tai ir noteikts lietojuma ierobežojuma statuss "Ierobežotas pieejamības informācija" vai "Dienesta vajadzībām". Lai strādātu ar jautājumiem, kam noteikts lietojuma ierobežojuma statuss "Dienesta vajadzībām", speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu nav nepieciešama. Savukārt Drošības policijas, Satversmes aizsardzības biroja informācija par investoriem ir valsts noslēpums, ņemot vērā, ka par valsts noslēpuma objektu atzīst izlūkošanā (pretizlūkošanā) un operatīvajā darbībā iegūto informāciju, ja tās nozaudēšana vai nelikumīga izpaušana var nodarīt kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm.

Kā ziņots, pārdot banku "Citadele" Latvija apņēmās savulaik, kad pārņēma "Parex banku" un sniedza tai valsts atbalstu. Tas tika darīts, lai nodrošinātu finanšu sektora stabilitāti. Šī rīcība bija izņēmuma gadījums, kas iespējams ar nosacījumu, ka tad, kad finanšu sektora stabilitāte vairs nav apdraudēta, valstij no bankas jāaiziet, jo valsts nedrīkst konkurēt ar privātiem uzņēmumiem. Tāpēc ir noslēgta vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK), Latvijai apņemoties, ka banka tiks pārdota, iepriekš skaidroja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Pēc viņa teiktā, vienošanās ar EK paredz, ka banka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, iepriekš prognozēja ministrs.

2013.gadu banka "Citadele" noslēdza ar 15,2 miljonu eiro peļņu, savukārt "Citadeles" grupa pērn nopelnīja 13,7 miljonus eiro.

Šī gada pirmo pusgadu "Citadeles" grupa noslēdza ar 14,4 miljonu eiro neauditēto peļņu, kas ir par 74% vairāk nekā 2013.gada pirmajā pusgadā un par 6% vairāk nekā 2013.gadā kopā. "Citadeles" grupas neauditētie dati liecina, ka 2014.gada pirmajā pusgadā grupas kopējie aktīvi bija 2,6 miljardi eiro. Grupas kredītportfelis ir 1,1 miljards eiro, bet noguldījumu portfelis - 2,2 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!