Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2015" atzīta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi". Par to balsi atdevusi trešdaļa no 12 645 cilvēkiem, kuri piedalījās aptaujā, informē Latvijas Banka (LB).

"Piecu kaķu" monētas grafisko dizainu veidojusi bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle, savukārt ģipša modeli izstrādājis Jānis Strupulis. Tā kalta Lietuvā un ir pirmā monēta latviešu pasakām veltītajā sērijā. Šogad iznākusi arī otra kolekcijas monēta – "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

Monētu izstrādājušos māksliniekus LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs sveica ar Teodora Zaļkalna savulaik veidoto un 2008. gadā zeltā kalto "Latvijas monētu".

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspertu komisijas, kā arī "Kolekcionāru balvu 2015" balvu saņēma Ivara Drulles un Ilzes Lībietes veidotā monēta "Rīgas pilij 500".

Latvijas publisko bibliotēku balva tika pasniegta Artas Ozolas-Jaunarājas un Ligitas Franckevičas radītajai "Rainis un Aspazija" monētai.

Sabiedriskā aptauja "Latvijas gada monēta" notika 12. reizi. Pērn par tādu tika atzīta Laimoņa Sēnberga un Ligitas Franckevičas monēta "Kurzemes baroks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!