Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par AS "Trasta komercbanka" likvidatoru lūdz iecelt zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu, informēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Sēdes sākumā tiesa norādīja, ka 10.martā tika saņemti divi lūgumi no "Trasta komercbankas", ar kuriem attiecīgi nebija iepazinusies FKTK, tāpēc tika pasludināts 15 minūšu pārtraukums. FKTK pārstāve sacīja, ka dokumenti gan tika iesniegti nedaudz novēloti, bet to varēja izdarīt jau tad, kad tiesā tika iesniegts prasības pieteikums.

Tiesa pauda, ka FKTK lūdz iecelt par bankas likvidatoru zvērinātu advokātu Krūmu.

Komisijas pārstāve šodien savos paskaidrojumos tiesai skaidroja, ka licences anulēšana ir pārdomāts, rūpīgi pārbaudīts lēmums. Bankas likvidāciju tiek lūgts sākt pēc iespējas ātrāk, lai varētu sākt apmierināt noguldītāju prasības.

Savukārt bankas pārstāve izteicās, ka Eiropas Centrālā bankas (ECB) lēmumā bankai ir paredzētas pārsūdzības iespējas, kas ir arī garantētas ar Eiropas Savienības aktiem.

Kā ziņots, Vidzemes priekšpilsētas tiesa skata lietu pēc FKTK pieteikuma par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu.

Kredītiestāžu likums paredz - ja bankai ir anulēta licence, FKTK ieceļ pilnvarnieku un iesniedz tiesā pieteikumu par konkrētās bankas likvidāciju un likvidatora iecelšanu, vienlaikus izvirzot likvidatora kandidatūru. FKTK pašlaik neatklāj, ko komisija virza kā likvidatora kandidatūru, jo tiesa kandidatūru var arī noraidīt, paskaidroja FKTK.

Civilprocesa likums paredz, ka lēmumu par kredītiestādes likvidācijas lietas ierosināšanu vai par atteikšanos pieņemt pieteikumu tiesnesis pieņem ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc pieteikuma saņemšanas tiesā, bet, ja pieteikums atstāts bez virzības, - ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad novērsti tiesneša lēmumā norādītie trūkumi vai beidzies termiņš trūkumu novēršanai. Kredītiestādes likvidācijas lietu tiesa izskata septiņu dienu laikā no lietas ierosināšanas dienas.

Līdz likvidatora iecelšanai darbu turpina līdzšinējā "Trasta komercbankas" valde.

Jau vēstīts, ka ECB pēc FKTK ierosinājuma 3.martā anulēja "Trasta komercbanka" licenci, bet 4.martā FKTK padome konstatēja, ka bankā iestājusies noguldījumu nepieejamība, un vērsās tiesā ar pieteikumu par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu.

FKTK rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus trīs svarīgās jomās: bankas akcionāri nespēja nodrošināt pietiekamu bankas kapitalizācijas līmeni, bankai bija novecojis biznesa modelis un nebija izstrādāta aktuāla darbības stratēģija, kā arī banka pārkāpa noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības un regulāri tika sodīta par pārkāpumiem naudas atmazgāšanās novēršanā.

FKTK rosināja banku likvidēt, jo "Trasta komercbanka" nav sistēmiski nozīmīga banka un bankai nav nekādu unikālu funkciju, kāpēc tā būtu jāglābj.

"Trasta komercbankas" iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti. "Trasta komercbankas" aktīvi 2015.gada beigās veidoja 432,12 miljonus eiro, kas ir aptuveni 1,4% no kopējiem kredītiestāžu sektora aktīviem.

Pēc FKTK datiem "Trasta komercbankas" lielākie akcionāri ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ukrainas iedzīvotājs Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Gan 2015.gadā, gan 2014.gadā "Trasta komercbanka" strādāja ar zaudējumiem. 2015.gadu "Trasta komercbanka" noslēdza ar 4,66 miljonu eiro zaudējumiem, grupas zaudējumi bija 6,21 miljons eiro, liecina neauditētie dati. 2014.gadā "Trasta komercbankas" ziedojumi bija 12,75 miljoni eiro, grupas zaudējumi - 14 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!