Foto: morgueFile

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) vērš iedzīvotāju uzmanību uz četriem nelicencētiem patērētāju kreditētājiem - creditor.lv, creditday.eu, aizdevums-jums.lv un kreditubirza.lv, aicinot neizmantot šo kreditētāju pakalpojumus.

Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane aģentūrai BNS norādīja, ka aizņemšanās no nelicencētiem patērētāju kreditētājiem nozīmē augstu risku patērētājiem noslēgt līgumu ar negodīgiem līguma noteikumiem, piemēram, neproporcionāli augstiem līgumsodiem, apšaubāmām parādu piedziņas metodēm, kas patērētājam var radīt būtiskus finansiālus zaudējumus nākotnē.

Viņa informē, ka 2014.gadā PTAC ir pieņēmis 12 lēmumus saistībā ar patērētāju kreditētāju darbību bez licences.

Tāpat Gertmane atzīmēja, ka PTAC uzmanības lokā jau bija nonākušas Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas publiskajos paziņojumos minētās vietnes creditor.lv un creditday.eu, kā arī citas nelicencēto patērētāju kreditētāju mājaslapas, un tiek ieguldīts lielas pūles cīņā ar tām.

"Iemesls, kāpēc cīņa ar nelicencēto kredītu izsniegšanu internetā ir apgrūtināta, ir to starptautiskais raksturs. Lielā daļā gadījumu kreditors ir no vienas valsts, maksājumu pakalpojumu sniedzējs no citas, savukārt vietnes ir izvietotas uz ārvalstu serveriem un nereti arī domēna vārds nav reģistrēts Latvijā. Tādējādi, lai pilnībā ierobežotu kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu no ārvalstīm, mums ir jāsadarbojas ar vairākām ārvalstu iestādēm," klāstīja Gertmane.

Viņa arī informēja, ka PTAC pēc ilgām debatēm janvāra sākumā ir panācis vienotu viedokli par šādu kompāniju darbības nelikumību ar Čehijas uzraudzības iestādi, tādēļ, piemēram, vietnē creditcentre.eu vairs jaunus patērētāju kreditēšanas līgumus nav iespējams noslēgt.

"Tas vieš cerības, ka turpmāk sadarbība un nelicencētu kredītu izsniegšanas apturēšana būs raitāka, ņemot vērā, ka arī vairākās citās mājaslapās, kurās notiek nelicencēta patēriņa kredītu izsniegšana Latvijas iedzīvotājiem, kā kreditori norādīti čehu kompānijas. Tāpat ir uzsākta aktivitāšu realizācija ar Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisiju, meklējot efektīvus risinājumus vietējā mērogā," sacīja Gertmane.

Viņa atzīmēja, ka PTAC aicina patērētājus, pirms aizņemties, rūpīgi izvērtēt patēriņa kredīta nepieciešamību, tomēr, ja tāds nepieciešams, aizņemties tikai no kapitālsabiedrībām, kuras ir saņēmušas PTAC izdotu licenci. Tāpat PTAC aicina patērētājus ziņot par patēriņa kreditētājiem, kas piedāvā patērētājiem kreditēšanas pakalpojumus, bet nav saņēmuši PTAC licenci.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija janvārī aicināja PTAC apturēt vietņu creditor.lv un creditday.eu darbību, vienlaikus pārmetot PTAC, ka tas ļoti vieglprātīgi izturas pret nelicencēto patēriņa kreditētāju darbības ierobežošanu.

PTAC ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!