Foto: Publicitātes foto

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien ar diviem nelieliem pārtraukumiem izskatīja pēc bijušā AS "Parex banka" akcionāra Viktora Krasovicka pieteikuma ierosināto AS "Reverta" maksātnespējas lietu, bet nolēmums tajā tiks pasludināts ceturtdien, 11.decembrī, plkst.9.50.

Tiesas sēdē "Revertas" pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns uzsvēra, ka netika iesniegti pierādījumi par "Revertas" maksātnespēju, bet gan ir pierādīts apstāklis, ka pušu starpā pastāv strīds par saistībām. Bitāns jautāja savam procesuālajam oponentam Uģim Grūbem, kāpēc izvēlēts tieši maksātnespējas pieteikums, uz ko Grūbe norādīja, ka tikusi izmantota alternatīva savu tiesību aizsardzībai.

Tiesas sēdē Bitāns arī lūdza tiesu pieņemt blakuslēmumu šajā lietā, proti, nosūtīt lietas materiālus Valsts policijai kriminālprocesa sākšanai par apzināti nepamatotu maksātnespējas pieteikumu.

Savukārt Grūbe savos paskaidrojumos tiesā norādīja, ka nepastāv strīds par faktu, ka starp "Revertu" un Krasovicki ir noslēgti termiņdepozīta līgumi. Turklāt tiem nav iestājies beigu termiņš un tie ir spēkā esoši.

Tiesas sēdi gan nācās divas reizes uz neilgu brīdi pārtraukt. Pirmo reizi pārtraukums tika pasludināts tāpēc, ka Grūbem nebija pievienots orderis, savukārt otro reizi tiesā atskanēja signalizācija un cilvēkiem bija jāevakuējas, tomēr evakuēšanās brīdī signalizācija izslēdzās un pēc brīža visi varēja atgriezties tiesas sēžu zālē.

Kā ziņots, iepriekš šo lietu bija plānots skatīt jau 26.novembrī, taču bija saslimis tiesnesis.

"Revertas" Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa iepriekš norādīja, ka "Reverta" līdz šim ir pildījusi un pilda visas savas līgumiskās un likumiskās saistības, tādēļ šāda pieteikuma iesniegšana ir absurda un nepamatota, un "Revertas" valde jau pašreiz veic visas nepieciešamās darbības, lai to pierādītu. "Jāuzsver, ka saskaņā ar Krimināllikuma 214.pantu par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu draud kriminālatbildība," rezumēja Ozoliņa.

Savukārt Krasovicka pārstāvis zvērināts advokāts Grūbe paskaidroja, ka Krasovickis "Revertas" maksātnespējas pieteikumu iesniedzis, jo "Reverta" uz pieteikuma sagatavošanas brīdi nav nokārtojusi pret viņu kā kreditoru vairākas parādsaistības, un to pamatparāda summa gan katra atsevišķi, gan visas kopā pārsniedz 4268 eiro, un tām ir iestājies izpildes termiņš, tas ir, pastāv Maksātnespējas likumā noteiktās maksātnespējas pazīmes.

Krasovickis 10.septembrī iesniedza "Revertai" brīdinājumu par savu nodomu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu. Pēc nedēļas "Reverta" apliecināja, ka ir iepazinusies ar brīdinājumu un sagatavojusi un nosūtījusi Krasovickim vēstuli ar iebildumiem, norādot, ka saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likumu tai neesot tiesību aprēķināt un izmaksāt procentus par pakārtotajām saistībām. Minētajā tiesību normā esot ietverta tieša norāde, ka šis aizliegums attiecas uz visām pakārtotajām saistībām, arī uz tām, kuras radušās pirms likuma spēkā stāšanās 2014.gada 1.jūlijā.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā spēkā stājās grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kas paredzēja "Revertai" pakārtotās saistības jeb subordinēto kapitālu un procentu maksājumus veikt tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.

Likumā paredzēts, ka gadījumā, ja komercsabiedrība, kura nonākusi finansiālās grūtībās, saskaņā ar komercdarbības atbalstu regulējošiem normatīvajiem aktiem saņem atbalstu, tad no komercdarbības atbalsta piešķiršanas brīža līdz atbalsta sniegšanas beigām, ievērojot Eiropas Komisijas lēmumā vai nacionālajā normatīvajā aktā par atbalsta piešķiršanu noteikto un neatkarīgi no komercsabiedrības spēkā esošajām juridiskajām saistībām, komercsabiedrībai ir aizliegts pildīt pakārtotās saistības (tostarp aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus vai citu atlīdzību) neatkarīgi no pakārtoto saistību nodibināšanas brīža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!