Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā gadā Latvijas bankas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam) sniedza vairāk nekā 17 000 ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

"Pagājušā gada laikā, veicot likumā noteikto pienākumu ziņot par aizdomīgiem darījumiem, bankas sniegušas vairāk nekā 17 000 ziņojumu Kontroles dienestam, kas ir prokuratūras pārziņā esoša iestāde, kuras uzdevums ir analizēt šādus ziņojumus un veikt tālāku izmeklēšanu, ja ir pamats. Apmēram 20% no šiem 17 000 ziņojumiem tika tālāk pakļauti izmeklēšanai," teica Liepiņa.

Viņa arī pastāstīja, ka pasaulē noziedzīgi iegūta nauda veido apmēram 1-2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas naudas izteiksmē ir apmēram 1-2 triljoni ASV dolāru.

Liepiņa uzsvēra, ka pamata uzdevums sadarbībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, kā arī tiesībsargājošajām iestādēm ir pēc iespējas novērst, ka šāda nauda vispār ieplūst Latvijas finanšu sistēmā, kā arī panākt, ka Latvija pēc 2-3 gadiem globāli asociējas ar visaugstākajiem standartiem šajā jomā.

LKA ir biedrība, kurā uz brīvprātības principa pamata apvienojas Latvijā reģistrētās bankas un ārzemju banku filiāles. Tā dibināta 1992.gada 23.jūlijā. Asociācijas mērķis ir sekmēt Latvijas banku sistēmas nostiprināšanu un attīstību, koordinējot banku kopējo problēmu risināšanu, pārstāvot banku kopējās intereses valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī vietējās un starptautiskajās organizācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!