Foto: PantherMedia/Scanpix

2017. gadā Latvijā iekšzemes klientiem no jauna tika izsniegti kredīti kopumā 2,3 miljardu eiro apmērā, kas ir par 23,6% mazāk nekā 2016. gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Samazinājums bija tāpēc, ka pagājušajā gadā bija par trešdaļu mazāks no jauna izsniegto kredītu apmērs iekšzemes nefinanšu uzņēmumiem.

Savukārt iekšzemes mājsaimniecību segmentā ceturto gadu pēc kārtas bija vērojams no jauna izsniegto kredītu apmēra pieaugums, un pērn palielinājums bija par 5%.

Kopējais kredītportfelis 2017. gada saruka par 4,6%, ko galvenokārt ietekmēja "DNB bankas" un "Nordea" bankas filiāles apvienošanās. Līdz ar abu banku apvienošanu un "Luminor Bank" izveidošanu daļa no kredītiem tika iznesti ārpus Latvijas.

Latvijas uzņēmumu kredītportfeļa atlikums gada laika samazinājās par 4%, mājsaimniecību - par 0,9%, savukārt ārvalstu klientu - par 14%, informē FKTK.

Izslēdzot "DNB bankas" un "Nordea" bankas apvienošanas procesa ietekmi, kopējais kredītportfelis pērn samazinājās par 0,3%, bet uzņēmumu kredītportfelis pat pieauga par 3,8%.

FKTK dati liecina, ka pērn kredītportfeļa kvalitāte turpināja uzlaboties, virs 90 dienām kavēto kredītu īpatsvaram sarūkot līdz 4,1%. Kredītu kvalitātes uzlabojums bija vērojams galvenokārt iekšzemes klientu segmentā, kur virs 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars samazinājās līdz 2,9%. Iekšzemes mājsaimniecību virs 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars samazinājās līdz 3,5%, savukārt iekšzemes uzņēmumiem tas gandrīz nav mainījies un saglabājies 2,5% apmērā. Pretējas tendences bija vērojamas ārvalstu klientu segmentā, kur virs 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars 2017. gadā pieauga līdz 11,1%.

Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotā informācija liecina, ka 2017. gada beigās par lielāko banku Latvijā pēc izsniegto kredītu apjoma kļuvusi "Luminor Bank", kas darbu sāka pērn oktobrī, kad darbību Baltijas valstīs apvienoja "Nordea" un "DNB banka". "Luminor Bank" kredītportfelis 2017. gada beigās bija 3,5 miljardi eiro, veidojot 25% no kopējā tirgus daļas. No kopējā "Luminor Bank" kredītportfeļa 1,77 miljardi eiro ir uzņēmumiem izsniegti aizdevumi, bet 1,77 miljardi eiro – kredīti privātpersonām, tai skaitā 1,6 miljardi eiro ir mūsu valsts iedzīvotājiem izsniegti aizdevumi mājokļa iegādei.

FKTK dati rāda, ka kopējais Latvijas banku sektora kredītportfelis 2017. gada nogalē bija 14,44 miljardi eiro. No šīs summas 12,44 miljardi eiro ir rezidentiem izsniegti kredīti, tai skaitā 5,18 miljardi eiro ir aizdevumi mājsaimniecībām.

No mājsaimniecību kredītportfeļa lielākais īpatsvars jeb 4,35 miljardi eiro ir aizdevumi mājokļu iegādei, 335,2 miljoni eiro ir patēriņa aizdevumi, 157,3 miljoni eiro – norēķinu karšu kredīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!