Foto: Publicitātes attēli
Eiropas Savienības Padome ir apstiprinājusi dizainu pirmajai Latvijas īpašā dizainētajai 2 eiro monētai, kas veltīta 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai.

Monētas sižetā būs Vecrīgas panorāma un tās grafiskā dizaina autors ir Henrihs Vorkals, bet ģipša modeli veidojis Jānis Strupulis.

Iecerēts, ka pirmā īpašā dizaina 2 eiro monēta tiks izlaista līdz 2014.gada rudens sākumam. Monētas tirāža būs 1 miljons eksemplāru, papildus tiks kalts 5000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā.

Patlaban tiek kārtotas pēdējās formalitātes, lai tuvākajā laikā noslēgtu līgumu par monētas izgatavošanu ar konkursā izvēlēto Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvi. Šī kaltuve jau izgatavoja Latvijas eiro apgrozības monētas.

Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas īpašās 2 eiro apgrozības monētas (Latvijā iepriekšējos gados tika emitētas īpašās 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros.

Īpašajām apgrozības monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse, kā arī apmales teksts kā parastām 2 eiro apgrozības monētām. Taču pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.

Īpaša dizaina eiro monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro monētas.

Vēl viena monētu mākslas joma ir kolekcijas monētu izlaišana ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Katru gadu Latvijas Banka plāno izlaist 5–7 eiro kolekcijas monētas gadā parasti ar 5 eiro nominālvērtību.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!