Foto: DELFI

Šī gada pirmajā pusgadā VAS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" valsts atbalsta programmās uzņēmējiem piešķīrusi aizdevumus par kopējo summu 28 miljoni eiro, portālu "Delfi" informē uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

2014.gada otrajā ceturksnī uzņēmējiem piešķirti 15,7 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar šā gada pirmajiem trīs mēnešiem, ir par 26% vairāk. Pirmajā pusgadā kopumā piešķirti 700 aizdevumi.

Pirmo pusgadu "Altum" noslēdza ar 2,34 miljonu eiro peļņu.

Valsts uzdevumā uzņēmums piešķīris aizdevumus sešās uzņēmējdarbības atbalsta programmās biznesa uzsākšanai un attīstīšanai, kas paredzētas biznesa uzsācējiem, mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko norāda, ka uzņēmums sekmīgi noslēdzi pirmo pusgadu, strādājot jaunā – finanšu institūcijas - statusā. "Salīdzinot ar pagājušo gadu, "Altum" ir pieaudzis uzņēmēju un biznesa uzsācēju skaits, kas izmanto valsts atbalsta programmu sniegtās iespējas. Tas apliecina, ka blakus komercbanku finansējumam nepieciešami arī valsts atbalsta finanšu instrumenti valstij svarīgās jomās," viņš skaidro.

Paņko informē, ka turpinās sagatavošanās darbi, lai varētu uzsākt "Ģimeņu mājokļu galvojumu programmu", kurā "Altum" varētu iesaistīsies, sniedzot garantijas komercbanku izsniegtajiem aizdevumiem. Tāpat uzņēmums strādā pie jaunās ēku energoefektivitātes valsts atbalsta programmas sagatavošanas.

Šobrīd aktīvo atbalsta programmu ietvaos kopš 2009.gada "Altum" dažādām uzņēmēju vajadzībām piešķīrusi 460 miljonus eiro, atbalstīti 5786 Latvijas uzņēmēju projekti. Kopumā lielākais piešķirto aizdevumu apjoms ir apstrādes rūpniecības nozarē – 48% no kopējās aizdevumos piešķirtās summas. 24% piešķirti projektiem lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē, trešā populārākā nozare ir būvniecība (9%). Aptuveni 40% no piešķirtā aizdevumu ir projektiem Rīgas reģionā, 20% - projektiem Vidzemē, 16% - Zemgalē, 15% - Kurzemē, bet Latgalē – 9% no kopējā aizdevumu apjoma.

"Altum" īstenotajās valsts atbalsta programmās 2014.gadā vēl ir pieejami aptuveni 60 miljoni eiro. Finansējums paredzēts uzņēmējdarbības jomām, kurās finanšu tirgus nesniedz finansējumu pietiekamā apjomā, klientiem un projektiem, kuriem nav pieejams kredītiestāžu finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!