Foto: Saeimas administrācija

Līdz šim Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) veikumā saskatāmi atsevišķi trūkumi, un jaunajam FKTK vadītājam jābūt profesionālam un neatkarīgam, uzskata koalīcijas politiķi, konkrētas kandidatūras FKTK vadītāja amatam neminot.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) skaidroja, ka komisija par jaunu FKTK vadītāju lems pēc tam, ka savu priekšlikumu par kandidātu uz šo amatu iesniegs Finanšu ministrija un Latvijas Banka. Komisija sagatavos lēmuma projektu, un tad deputāti par to balsos arī Saeimas sēdē.

Šadurskis atturējās nosaukt iespējamās kandidatūras šim amatam, tomēr uzsvēra, ka jaunajam FKTK priekšsēdētājam jābūt profesionālam, enerģiskam, jāsaprot nozare, kuru kontrolēs.

Komentējot pašreizējā FKTK priekšsēdētāja Kristapa Zakuļa lēmumu iesniegt atlūgumu, Šadurskis norādīja, ka šim lēmumam varētu būt "gan objektīvi, gan subjektīvi apstākļi". Runājot par FKTK līdzšinējo darbību, politiķis minēja situāciju ar AS "PrivatBank" - naudas sods esot noteikts maksimālais iespējamais, tomēr tas neesot pirmais pārkāpums, līdz ar to varētu domāt arī par licences anulēšanu. Zakulis gan esot argumentējis FKTK pieņemtos lēmumus, piebilda Šadurskis.

Viņš arī atgādināja par Budžeta komisijas sēdi, kurā bija spriests par banku uzraudzību Latvijā. Toreiz vairāki deputāti pauda kritiku par FKTK saistībā ar banku uzraudzību, kā arī norādīja uz nepieciešamību stiprināt tās kapacitāti. Toreiz komisija arī vienojās, ka FKTK reizi ceturksnī ziņos par progresu šajā jomā.

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) arī atgādināja par šo Budžeta komisijas sēdi un OECD ziņojumu, kurā kritizēts nepietiekams darbs naudas atmazgāšanas novēršanā. Parādnieks pieļāva, ka daļēji Zakuļa lēmums varētu būt pamatots, tomēr viņu dara bažīgu iespējamais spiediens, kas nākot ne no Latvijas. Lūgts precizēt, Parādnieks norādīja, ka viņu dara uzmanīgu, vai šajā jautājumā nebija spiediena no OECD vai ASV puses.

Viņš arī uzsvēra, ka diskusija par iespējamo FKTK vadītāju vēl priekšā, tomēr, iespējams, būtu jādomā par revīziju iestādē kopumā. Tas būtu nepieciešams, jo lēmumu nepieņem tikai viens pats FKTK vadītājs, un šis jautājums būtu jāskata plašāk, argumentēja politiķis.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs Armands Krauze uzsvēra, ka jaunajam FKTK vadītājam jābūt neatkarīgam, kā arī pozitīvāk noskaņotam pret krājaizdevu sabiedrībām. Krauze gan uzsvēra, ka par šo jautājumu ZZS frakcija pagaidām vēl nav diskutējusi. Vērtējot līdzšinējo FKTK darbību, arī Krauze pieminēja OECD ekspertu ziņojumu un banku uzraudzības jautājumus.

Kā ziņots, Zakulis šodien paziņoja par atkāpšanos no amata, norādot, ka FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats un ka atkāpšanās mazinās šo aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK.

Saeimas politiķi pēdējā laikā kritizējuši FKTK par nepietiekamu banku uzraudzību. Pērnruden sagatavotā ziņojumā OECD kritizēja nepietiekamu darbu naudas atmazgāšanas novēršanā.

Likums par FKTK paredz, ka Saeimai vēl būs jābalso par FKTK priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata.

FKTK priekšsēdētāju amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!