Foto: LETA
"PrivatBank", lai novērstu naudas atmazgāšanas ("anti-money laundering", AML) riskus, mainīta vadība, pārtraukta sadarbība ar augsta riska klientiem, paplašināta ar AML jautājumiem strādājošo speciālistu komanda, kā arī pilnveidotas iekšējās kontroles sistēmas, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja pērn aprīlī amatā ieceltais "PrivatBank" valdes priekšsēdētājs Aleksandars Kukičs.

"Esam būtiski samazinājuši bankas portfeļa riska līmeni, atsakoties no darījumiem un klientu kategorijām ar potenciāli augstiem riskiem. Savas 20 gadu garās karjeras laikā vēl nebiju pieredzējis, ka banka spēj sešu mēnešu laikā savu portfeli samazināt gandrīz uz pusi. "PrivatBank" to izdarīja," sacīja Kukičs. Pagājušā gada aprīlī bankas bilance bija 620 miljoni eiro, pašlaik tie ir apmēram 320 miljoni eiro.

"PrivatBank" īstenoja visaptverošu klientu bāzes pārskatīšanu, atsakoties no darījumiem un klientiem ar potenciāli augstiem riskiem. Iepriekš "PrivatBank" starptautiskie klienti nereti bija saistīti ar ārzonu uzņēmumiem, bieži tās bija holdingkompānijas. Tagad banka turpina strādāt ar ārzonu klientiem tikai tad, ja tie var pierādīt pamatotu saistību ar iekšzemes biznesu. Šo pārmaiņu rezultātā banka koncentrē uzmanību uz reālu biznesu ar reāliem klientiem, paskaidroja bankas vadītājs.

Pērn bankā tika izveidota jauna valde, kura nodrošina visas kontroles funkcijas. Par AML jautājumiem atbildīgais valdes loceklis ir Sandijs Vectēvs, kurš ir zinošs un banku tirgū atzīts AML speciālists, uzsvēra bankas valdes priekšsēdētājs. Savukārt šogad iecelta no akcionāriem neatkarīga uzraudzības padome, kuras locekļi ir no Rietumeiropas ar darba pieredzi pasaules lielākajās bankās.

Kukičs uzsvēra, ka banka daudz investējusi par AML jautājumiem atbildīgajos cilvēkos, šo speciālistu skaits audzis par 30-35%. Pašlaik bankā ar AML jautājumiem strādā 26-27 speciālisti, un par AML jautājumiem atbildīgais departaments ir viens no lielākajiem "PrivatBank" departamentiem.

Taču AML speciālisti ir tikai daļa no risku mazināšanas pasākumiem, jo ļoti lielu daļu darba paveic ieviestās sistēmas. Svarīga ir arī organizācijas iekšējā kultūra un principi, par kuru ievērošanu iestājas bankas vadība. "Ir mainījusies bankas kopējā kultūra, visu departamentu darbinieki un visi klientu apkalpošanas darbinieki tagad daudz nopietnāk attiecas pret AML riskiem un citiem kontroles jautājumiem," sacīja "PrivatBank" valdes priekšsēdētājs.

Pagājušajā gadā "PrivatBank" investēja jaunās AML sistēmās divus miljonus eiro. Ieguldījumi plānoti arī turpmāk. "Investēsim tik daudz līdzekļu, cik nepieciešams. Vēlamies, lai "PrivatBank" ar savu sniegumu AML un darbības atbilstības jomā no lejasgala izvirzītos priekšplānā," sacīja Kukičs. Banka ievieš divu starptautisku uzņēmumu - "Fiserv" un "Tonbeller" - piedāvātos risinājumus.

"PrivatBank" ir viena no bankām, kurā pērn ASV eksperti izvērtēja iekšējās kontroles sistēmu atbilstību ASV standartiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Uzņēmuma "Navigant" eksperti "PrivatBank" vērtēja pērn pavasarī, un pēc tam banka sāka risināt norādītās problēmas. Rudenī sagatavotajā ziņojumā "Navigant" atzinuši, ka liela daļa no konstatētajām problēmām jau atrisinātas. Taču darbs turpināsies, jo mainās AML regulējums un mainās klienti. Banka turpinās uzlabot AML politiku un procedūras, lai nākotnē nekad vairs netiktu pieļauti pārkāpumi, uzsvēra "PrivatBank" vadītājs. Viņš aicinājis "Navigant" ekspertus ierasties atkal un izvērtēt, kā banka paveikusi uzdoto. Iespējams, tas varētu notikt šā gada vidū.

Kā ziņots, Latvijas banku uzraugs 2015. gada nogalē sodīja "PrivatBank" par pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un citu normatīvu ievērošanā. Bankai tika piemērots tobrīd lielākais iespējamais naudas sods - 2,017 miljoni eiro. Regulators uzdeva nomainīt tā laika bankas valdi un piemēroja individuālus naudas sodus toreizējiem bankas valdes locekļiem. Banka naudas sodu samaksāja un valdi nomainīja, kā arī apņēmās pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas iekšējās kontroles sistēmu.

Pēc provizoriskiem datiem, Latvijas "PrivatBank" 2016. gadā strādāja ar 8,9 miljonu eiro peļņu. Pagājušajā gadā būtiski samazinājās "PrivatBank" aktīvi - bankas aktīvi 2016. gada 31. decembrī bija 304,17 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,1 reizi mazāk nekā 2015. gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2016. gada septembra beigās bija 12.lielākā banka Latvijā.

Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank", kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja. Ukrainas "PrivatBank" pieder 46,5% no Latvijas "PrivatBank" akcijām, bet pārējie ir mazākuma akcionāri, kam katram pieder mazāk par 10% no bankas balsstiesīgajām akcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!