Foto: LETA

Problēmas banku sektorā ar riskantajiem klientiem bija zināmas sen un tās tika risinātas savlaicīgi, norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pēc viņas teiktā, Latvijā jau divus gadus ir spēkā normatīvā bāze, kas ļāva bankām sakārtot to biznesa jomu, kas attiecas uz riskanto klientu apkalpošanu. Ministres ieskatā, valdībai nevar pārmest, ka tā nekā nav darījusi finanšu jomas sakārtošanā, lai izvairītos no tādiem gadījumiem kā ar "ABLV Bank".

"Viena lieta ir noteikt spēles noteikumus, bet otra - vai bankas nemēģināja tos radošā veidā apiet. To arī ASV Finanšu ministrija pārmet saistībā ar "ABLV Bank". Nav tā, ka neviens divus gadus nav sapratis, kas notiek. To jau sapratām sen un valdība deva signālu bankām, dodot tām laiku samazināt riskanto klientu apkalpošanu, un tas arī tika darīts. Tomēr tagad situācija ir mainījusies un, izrādījās, ka temps nav bijis pietiekams," stāstīja Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš izteicās, ka "ABLV Bank" ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. "Turklāt "ABLV Bank" ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem," viņa sacīja.

Tāpat ziņots, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26. februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. "ABLV Bank" pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

Banka visus ASV varasiestāžu pārmetumus noraidījusi un apņēmusies tos atspēkot. To uzdots darīt bankas potenciālajiem likvidatoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!