Foto: LETA
Saeimā pieņemt likuma grozījumus, lai ierobežotu nebanku kreditētāju darbību nebūs viegli, jo industrijai ir milzīgs lobijs, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Atbildot uz jautājumu, vai nebanku kreditētāju uzraudzību nevajadzētu nodot no Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, viņa norādīja, ka būtiskāk ir mainīt spēles noteikumus attiecīgajā nozarē.

"Domāju, ka nebanku kreditētāju uzraudzībā pats svarīgākais ir nevis pārraudzības institūcija, bet gan politiķu ieinteresētība mainīt spēles noteikumus. Šobrīd Saeimā atrodas iepriekšējā ekonomikas ministra iesniegtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas varētu padarīt stingrākus nebanku kreditētāju darbības nosacījumus.

Tur ir arī ļoti labi priekšlikumi, kas vēl vairāk aizsargās patērētāju intereses. Tas ir pirmais solis – vai Saeima spēs pieņemt lēmumus, kuri uzlabos patērētāju tiesības. Ja šāds politisks atbalsts ir, tad domāju, ka PTAC ar saviem uzdevumiem var tikt galā labi," klāstīja Reizniece-Ozola.

Viņa minēja, ka koalīcijā par attiecīgu likumprojektu bijušas karstas diskusijas.

"Diskusijas bija, kad tika lemts, vai šos grozījumus nodot vai nenodot izskatīšanai jaunajai Saeimai. Un diskusijas bija diezgan karstas, tādēļ domāju, ka vienkārši nebūs. Nozarei ir arī milzīgs lobijs – tas nevienam nav noslēpums, un arī es esmu izjutusi spiedienu. Bet es arī esmu stingri paudusi savu viedokli, ka es atbalstu iepriekšējā ministra sagatavotos priekšlikumus un uzskatu, kas tas ir patērētāju interesēs. Mēs redzam pat veselu ģimeņu traģēdijas, jo cilvēkiem viegli tiek iedoti kredīti. Tādēļ izmaiņas ir visu Latvijas cilvēku interesēs," uzsvēra ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!