Foto: LETA

Latvijas uzņēmums AS "Reverta" vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, prasot no Krievijas Federācijas piedzīt kompensāciju 75 miljonu ASV dolāru (67 miljonu eiro) apmērā, portālam "Delfi" apstiprināja kompānijas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa.

"Pretēji starptautiskajām tiesību normām, tostarp Ņujorkas konvencijai, Krievijas tiesas atteicās atzīt un nodot izpildei šķīrējtiesas spriedumu par parādu piedziņu no kompānijas "Severneft", kas galvoja par vairāk nekā 75 miljonu ASV dolāru lielu kredītu," viņa skaidro.

"Reverta" to vērtē kā tiesību normu pārkāpums, kas klaji aizskāris uzņēmuma tiesības uz taisnīgu tiesu un īpašumu.

"Delfi" iepriekš vairākkārt vēstījis par "Parex bankas" problemātisko aktīvu pārņēmējas "Revertas" tiesvedību Krievijā. Tur uzņēmums cīnījās par aptuveni 100 miljonu ASV dolāru atgūšanu. Kredīts 2006. gadā tika izsniegts kompānijai "Severorgsintez", bet to galvojusi "Severneft".

Pirms dažiem gadiem sākts gan "Severorgsintez", gan "Severneft" likvidācijas process. Par šo faktu kredīta devējam netika pienācīgā kārtā paziņots, un "Reverta" uzsāka savu interešu aizstāvību Krievijas un starptautiskajos likumos noteiktajā kārtībā.

Šajā procesā tiesā kā lieciniekam nācās ierasties lielākās Krievijas naftas kompānijas "Rosņeft" eksprezidenta brālim Žanam Hudаnaitovam, lai uzrādītu sava paraksta un rokraksta paraugus un tā būtu iespējams pārliecināties, vai tieši viņš savulaik ir parakstījis pilnvarojumu kompānijas "Severneft" vārdā. Krievijas medijos šis darījums ticis saistīts arī ar "Rosņeft" bijušo vadītāju Eduardu Hudaitinovu un kādreizējo "Gazprom" akcionāru Aleksandru Rjazonovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!