Foto: Publicitātes foto

Eiropas Komisijas (EK) savulaik apstiprinātais "Parex bankas" restrukturizācijas plāns paredz, ka šā gada beigās jāizbeidz "Parex bankas" slikto aktīvu mantinieces AS "Reverta" darbība. Lai nodrošinātu "Revertas" sākto tiesvedību turpināšanu un atlikušo aktīvu izstrādi, VAS "Privatizācijas aģentūra" nodibinājusi meitassabiedrību SIA "REAP".

Šādu risinājumu iepriekš atbalstīja Ministru kabinets. Pēc tiesvedību procesu pabeigšanas jaunizveidotā kapitālsabiedrība darbību izbeigs, informē Privatizācijas aģentūra.

Lēmums par "Revertas" likvidācijas sākšanu tika pieņemts šā gada jūlijā. Izvērtējot likvidācijas gaitu, "Reverta" iepriekš norādījusi, ka noteiktajā termiņā nav iespējams pabeigt tiesvedību procesus, kā arī atsevišķu aktīvu izstrādi, kuru pārdošanu ierobežo tiesvedību procesi Latvijā un ārpus Latvijas. Ņemot vērā minētos apstākļus, "Revertas" pilnīga likvidācija notiks pēc vairāku administratīvu jautājumu atrisināšanas, savukārt uzņēmuma faktiskā darbība noslēgsies plānotajā termiņā – 2017. gada beigās.

Lai nodrošinātu "Revertas" sākto tiesvedību turpināšanu un atlikušo aktīvu izstrādi, valdība atbalstīja risinājumu, kurš paredz Privatizācijas aģentūrai dibināt sabiedrību ar darbības mērķi – no "Revertas" pārņemto aktīvu, tajā skaitā prasījuma tiesību, pārvaldīšana. Šāds darījums nevienai no iesaistītajām pusēm nerada ekonomiska rakstura priekšrocības, un jaunizveidotās kapitālsabiedrības darbība tiks izbeigta tiklīdz kā tiks pabeigti tiesvedību procesi.

"REAP" valdē darbosies Privatizācijas aģentūras Juridiskā departamenta Tiesvedību nodaļas galvenā juriskonsulte Iveta Ališauska.

Plānots, ka līdz gada beigām "REAP" pārņems prasījuma tiesības un neizstrādātos "Revertas" aktīvus. Lai nodrošinātu no "Revertas" pārņemto aktīvu, tajā skaitā prasījuma tiesību pārvaldīšanu, starp Finanšu ministriju un "REAP" ir noslēgts cesijas līgums par prasījuma tiesību pret "Reverta" cedēšanu. Šobrīd cesijā tika pārņemta daļa no iepriekš veiktajiem un vēl neatmaksātajiem valsts atbalsta noguldījumiem 356 miljonu eiro apmērā. Līdz "Revertas" likvidācijas pabeigšanai noslēgtā līguma ietvaros papildus tiks cedēti prasījumi pret "Revertu" līdz 28,5 miljoniem eiro.

Papildus cedējamā summa tiks precizēta cedēšanas dienā.

Novembra vidū neatmaksātais valsts atbalsts "Parex bankai" bija 678 miljoni eiro, tajā skaitā Privatizācijas aģentūras ieguldījumi "Revertas" kapitālā 293 miljoni eiro un valsts noguldījumi 385 miljoni eiro apmērā. Maksimālais valsts atbalsts "Parex bankai" 2009.gada 22. maijā sasniedza 1,734 miljardus eiro. "Parex bankas" restrukturizācijas un veikto darbību līdzekļu atgūšanai rezultātā valsts atbalsts samazinājies par 1,056 miljardiem eiro. Papildus "Parex banka"/"Reverta" valstij samaksājusi procentos un citos maksājumos 296 miljonus eiro, bet banka "Citadele" - 54 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!