Foto: LETA
2015.gada pirmajā pusgadā "Rietumu bankas" koncerns ir guvis peļņu 35,89 miljonu eiro apmērā un aktīvi pieauga par 4,4%, teikts koncerna paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Koncerna ieņēmumu struktūra ir veiksmīgi diversificēta starp procentu un komisijas ienākumiem. Par spīti zemajām procentu likmēm, koncerns turpināja ļoti efektīvu darbību, sasniedzot izdevumu un ienākumu attiecību 35,09% un pamatdarbības ienākumus uz vienu darbinieku 81 000 eiro apmērā.

Koncerna 2015.gada pirmā pusgada peļņa pēc nodokļiem, kas attiecināma uz "Rietumu bankas" akcionāriem, ir 35,5 miljoni eiro. Koncerna kapitāla atdeves radītājs pēc nodokļiem bija 19,98% (2014.gadā - 23,02%), bet aktīvu atdeves radītājs pēc nodokļiem - 2,02% (2014.gadā - 2,37%).

"Rietumu bankas" koncerns ir nodrošinājis veiksmīgu ienākumu diversifikāciju biznesa vienību starpā, un daudzas no koncerna biznesa vienībām sekmēja neto peļņas pieaugumu.

Pamatdarbības ienākumi sasniedza 77 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2014.gadā. Koncerna mērķis ir uzturēt izdevumu un ienākumu attiecību mazāku par 40%, un 2015.gadā šis rādītājs bija 35,09%. 2015.gada pirmajā pusgadā koncerna peļņas norma bija 54% (2014.gadā - 59%).

Arī aktīvu kopsumma sasniedza rekordlielu apmēru un 2015.gada 30.jūnijā veidoja 3,63 miljardus eiro, kas ir par 4,4% vairāk nekā 2014.gadā. Aktīvu izvietošanā "Rietumu banka" ievēro konservatīvu pieeju, un 54% no aktīviem tiek ieguldīti likviditātes pārvaldības portfeļos. 24% no likviditātes pārvaldības portfeļa ir ieguldīti īstermiņa naudas tirgus noguldījumos lielās Eiropas bankās.

2015.gada pirmajā pusgadā klientiem izsniegto kredītu apjoms pieauga par 5,83% - no 1,041 miljardiem eiro līdz 1,102 miljardiem eiro. Šis pieaugums daļēji noticis eiro vērtības krituma pret ASV dolāru dēļ. Koncerns ievēro konservatīvu kreditēšanas politiku, koncentrējoties uz īpašu, klientu vajadzībām piemērotu produktu izveidi.

Klientiem izsniegto kredītu apjoms veido 30,36% no kopējiem aktīviem, un šis rādītājs nav pārsniedzis 45% kopš 2010.gada. 97,5% no kopējā kredītu apjoma veido komerckredītu portfelis, kura faktiskā vidējā procentu likme 2015.gada pirmajā pusgadā bija 7,05%. Lielākie komerckredītu tirgi ir Latvija, Krievija un Baltkrievija, bet lielākās komerckredītu portfelī pārstāvētās nozares ir nekustamo īpašumu apsaimniekošana, finanšu pakalpojumi un transporta pakalpojumi.

Koncerns izmanto tos pašus darbības finansējuma avotus - norēķinu kontu atlikumus un noguldījumus, kā arī kapitālu un rezerves. Norēķinu kontu atlikumu un noguldījumu atlikums sasniedza 3,165 miljardus eiro, kas ir par 2,7% vairāk nekā 2014.gadā. 86,5% no kopējiem noguldījumiem veido norēķinu kontu atlikumi. Termiņnoguldījumu apjoms 2015.gada 30.jūnijā ir 427 miljoni eiro, kas ietver 133 miljonus eiro subordinēto noguldījumu. Vidējais atlikušais dzēšanas termiņš termiņnoguldījumiem ir 3,8 gadi, bet vidējā efektīvā procentu likme 2015.gadā - 3,13%.

Koncerna kapitāls un rezerves 2015.gada 30.jūnijā veido 377 miljonus eiro, kas ir par 10,19% vairāk nekā 2014.gadā. Koncerna kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs ir 19,47% (2014.gadā - 22,32%). "Rietumu bankas" mērķis vienmēr ir bijis uzturēt augstu kapitāla pietiekamību, kas arī ir kalpojis par pamatu koncerna finanšu stabilitātei un izaugsmei vairāk nekā 20 gadu garumā.

Pašlaik "Rietumu banka" īsteno pasākumus kapitāla bāzes nostiprināšanai un pabeidz priekšrocību akciju slēgto emisiju 11 miljonu eiro vērtībā. Neskaitot pašreizējo emisiju, 2014. un 2015.gadā "Rietumu banka" ir emitējusi 16,4 miljonus priekšrocību akciju. Atšķirībā no pakārtotiem aizņēmumiem, priekšrocību akcijām nav dzēšanas termiņa, un tās daļēji aizvietos subordinētos noguldījumus.

Koncerns piedāvā plašu bankas produktu klāstu korporatīvajiem klientiem un turīgām privātpersonām. Koncernam ir plaša pieredze ES un NVS valstīs, un daudzi tā klienti strādā Latvijā, Baltijas valstīs, Rietumeiropā, Krievijā un citās NVS valstīs.

Tā kā koncerns darbojas gan ES, gan NVS valstīs, pašreizējā nestabilā ģeopolitiskā vide ir radījusi paaugstinātu risku, kas saistīts ar šiem reģioniem. 2015.gada pirmajā pusgadā koncerns veica ievērojamas izmaiņas komisijas maksas struktūrā. Šo izmaiņu pamatā ir stratēģija, kas paredz koncentrēšanos uz lielākiem Eiropas Savienībā esošiem klientiem, kuriem varam piedāvāt plašāku produktu klāstu.

"Rietumu banka" ir uzlabojusi klientiem pieejamo pakalpojumu klāstu, īpašu vērību pievēršot jaunāko tehnoloģiju izmantošanai. Banka ir izstrādājusi lietotni "Android" videi, marķierierīci "Windows Mobile" videi un "Apple" pulksteņa paplašinājuma iekārtu. Piedāvāto produktu klāsts tika paplašināts, pilnveidojot ieguldījumu pakalpojumu pieejamību tiešsaistes režīmā. Banka veic pēdējos darbus sava apstrādes centra izveidē, kas uzlabos e-komercijas un karšu produktu klāsta pieejamību klientiem, kā arī cels koncerna darbības efektivitāti.

2015.gada aprīlī "Rietumu banka" organizēja pirmo "Rietumu Fintech Challenge" konkursu, kurā piedalījās vairāki finanšu tehnoloģiju "start-up" uzņēmumi. Divi no uzņēmumiem, kas piedalījās šajā pasākumā, ir laiduši klajā savus produktus, un vienu no tiem finansiāli atbalstīja banka. Banka plāno turpināt organizēt ikgadējus "Fintech Challenge" pasākumus.

"Rietumu bankas" jaunais pamatkapitāls un statūtu grozījumi 4.jūnijā reģistrēti Uzņēmumu reģistrā.

Kā ziņots, "Rietumu bankas" peļņa pirmajā ceturksnī bija 19,489 miljoni eiro. Aktīvu apmērs šā gada pirmā ceturkšņa beigās - 3,686 miljardi eiro.

Bankas akcionāri ir "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), SIA "Suharenko Familiy Investments" (17,34%) un citi.

Pēc "Firmas.lv" datiem, "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Familiy Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Šogad "Rietumu banka" kļuvusi par trešo pēc aktīviem lielāko banku Latvijā, nobīdot "SEB banku" uz ceturto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!