Foto: LETA

Korupcijas lietā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kuram kā drošības līdzeklis noteikts liegums pildīt amata pienākumus, vairs neapmeklēs savu darba vietu centrālajā bankā.

Latvijas Banka saņēmusi no Rimšēviča advokāta informāciju, ka Rimšēvičs nevar un nedrīkst pildīt tās funkcijas, kuras saistītas ar darbu Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomē. No tā izriet, ka Rimšēvičs vairs neapmeklēs savu darba vietu Latvijas Bankā un neizsniegs pilnvaras Latvijas Bankas pārstāvim dalībai ECB Padomes sēdēs, portālam "Delfi" paskaidroja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Aģentūra LETA raksta, ka Rimšēvičs tuvākajās dienās vērsīsies ar iesniegumu Eiropas Savienības (ES) Tiesā par aizliegumu apmeklēt ECB padomes sanāksmes.

Arī ECB nolēmusi vērsties ES tiesā par Rimšēviča jautājumu. Ceturtdien preses konferencē ECB prezidents Mario Dragi paziņoja, ka ECB nav pietiekami daudz informācijas par Rimšēviča lietu. ECB padome nolēmusi vērsties ES Tiesā, lai tā skaidro, vai Latvijas Bankas prezidentam noteiktais drošības līdzeklis nozīmē viņa atstādināšanu no pienākumiem un vai notikušais atbilst ES līguma normām.

Laikā, kamēr Rimšēvičs nevar pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus, viņam netiek maksāts atalgojums, nav piekļuves Latvijas Bankas informācijas sistēmām un dokumentiem un netiek nodrošināts dienesta transports.

Arī turpmāk uz ECB padomes sēdēm dosies Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa. Latvijas Banka apstiprināja, ka ECB padomes sēdēs mūsu valsts pašlaik piedalās bez balsstiesībām.

Kā ziņots, Rimšēvičs tiek turēts aizdomās pēc Krimināllikuma 320. panta ceturtās daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs esot vismaz 100 000 eiro. Rimšēvičam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - 100 000 eiro drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Rimšēviča aizstāvis bija lūdzis tiesu atcelt divus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja noteiktos drošības līdzekļus - nodarbošanās aizliegumu un aizliegumu izbraukt no valsts, taču tiesa šo lūgumu noraidījusi.

Neskatoties uz aizdomās turētā statusu un drošības līdzekļiem, Rimšēvičs nolēmis neatkāpties no amata.

Pagājušonedēļ Rimšēvičs bija atsācis doties uz darbu, tomēr turpmāk viņš atbilstoši Latvijas Bankas padomes lēmumam uz banku strādāt nedosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!