Foto: Arhīva foto

Eiropas Savienības un ASV sankciju sarakstā iekļautie biznesmeņi brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi, izmantojot vairākas Latvijā dibinātas firmas un kādu uzticamu sabiedroto no Maskavas, atraduši veidu, kā slēpti turpināt strādāt Eiropā, atsaucoties uz Krievijas opozicionāru veiktu pētījumu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Arkādijam Rotenbergam piederošais uzņēmums "Stroy-Gaz-Montazh" būvē 3,5 miljardus ASV dolāru (3,21 miljardu eiro) vērtu tiltu, kas savienos Krieviju ar Krimu. Tāpat uzņēmums jau 10 gadus ražo cauruļvadus, kurus, piemēram, "Nord Stream" un Sahalīnas–Habarovskas–Vladivostokas gāzesvada būvniecībai, pērk Krievijas gāzes gigants "Gazprom".

Rotenberga bagātība sasniedz ap miljardu ASV dolāru, aplēsis žurnāls "Forbes". Viņš ir saņēmis lielus Krievijas valsts pasūtījums. Kā vēsta "Nekā personīga", Arkādija brālim Borisam Rotenbergam un viņa dēlam Romānam no sankcijām izvairīties ļāva savulaik iegūtā Somijas pilsonība. Viņiem abiem ir arī īpašumi Latvijā – savulaik Borisam piederēja firma, kuras īpašumā atradās smalka villa Garkalnē. Šobrīd firma un māja nonākusi dēla Romāna īpašumā.

Brāļiem Rotenbergiem Krievijā pieder banka SMP, kuras filiāle līdz sankciju ieviešanai bija arī Latvijā. Lai izvairītos no sankcijām, banku 2014. gadā pārsauca par "Meridian Trade Bank" un tās akcijas nopirka tās menedžments, vēsta raidījums.

Lietuvā dzīvojošais Krievijas opozicionārs no kustības "Solidaritāte" Mihails Maglovs pētījumā par to, kā Rotenbergu bizness mēģina apiet sankcijas atklājis, ka, pateicoties uzticamiem SMP bankas darbiniekiem, Rotenbergi slēpti turpina biznesu Latvijā.

Rotenbergu uzticamības persona ir Deniss Pospelovs, kurš savulaik SMP bankā bijis priekšsēdētāja pirmais vietnieks, vēsta "Nekā personīga". Pospelovs uz sava vārda reģistrēja uzņēmumus Kiprā – ''Owental Development Ltd'', ''Owental Investments Ltd'' un ''Owental Stock Investment Ltd''. Šie uzņēmumi savukārt dibināja firmas Maskavā, Sanktpeterburgā un Tjumeņā, kas būvēja un attīstīja nekustamo īpašumu projektus.

Kad Rietumi ieviesa sankcijas pret Krieviju, Pospelovs uzrakstīja atlūgumu un amatu bankā atstāja, taču jau pēc dažiem mēnešiem Rotenberga agrākā bankas vadītāja vārds parādījās Latvijas Uzņēmumu reģistrā. Pospelovs 2014. gada decembrī reģistrēja firmu "DOP Investment", kurā, saskaņā ar "Nekā personīga" vēstīto, viņš ir vienīgais īpašnieks un valdes loceklis.

Divu gadu laikā Pospelovs Latvijā ir izvērsis uzņēmumu struktūru, kurā parādās arī cilvēki, kuri savulaik bijuši vai joprojām ir saistīti ar ABLV banku un tās meitas uzņēmumiem, klāsta raidījums.

Viens no šādiem uzņēmumiem reģistrēts Lāčplēša ielā. Kopš 2015. gada decembra Pospelova kompānijai pieder 25 % uzņēmumā "Money express credit" un viņš ir firmas padomes priekšsēdētājs. Viens no padomes locekļiem ir Leonīds Kiļs – bankas ABLV meitas kompānijas ''ABLV Asset Management'' valdes priekšsēdētājs. Saskaņā ar jaunākajiem datiem "Money express credit" apgrozījums bijis 1,9 miljoni eiro un tā nodarbojas ar finanšu pakalpojumiem, kredītiem un juvelierizstrādājumiem, vēsta raidījums.

Tomēr krietni apjomīgāks Pospelova bizness ir uzņēmums IMG, kas atrodas biroju ēkā Skanstes ielā. Tur reģistrētas trīs firmas, kuras Pospelovs dibinājis kopā ar ''ABLV Asset Management'' valdes priekšsēdētājam Kiļam piederošo firmu "LK Investment" un savulaik ar ''ABLV Asset Management'' saistītā Vadima Burceva uzņēmumu "VIB Investment".

Uzņēmumi ''AFI Investīcijas'' un ''PV Investīcijas'' katrs reģistrējuši miljonu eiro lielu pamatkapitālu, bet "Bonds Invest" – 9,2 miljonus eiro kapitālu.

Kā liecina Maglova pētījums, šīs firmas obligācijas izdevušas vairāk nekā 48 miljonu ASV dolāru vērtībā, turklāt tās tirgo arī ASV un Lielbritānijā.

Arī Krievijā ir reģistrēts uzņēmums ar tādu pašu nosaukumu kā Rīgā – IMG jeb ''Integral Management Group''. Maskavā šo firmu uzdod par vienu no lielākajām holdingkompānijām no Austrumeiropas, kuras galvenais birojs atrodas Rīgā. Starp holdinga partneriem minēta arī ABLV banka, vēsta "Nekā personīga".

Raidījums arī norāda, ka starp šīs it kā no rietumiem nākušās firmas realizētajiem projektiem uzrādītas tās pašas viesnīcas, biznesa centri un izklaides parki Maskavā, Sanktpēterburgā un Tjumeņā, kurus savulaik brāļu Rotenbergu uzticamības persona Pospelovs bija reģistrējis uz vairākām Kiprā dibinātām firmām. Šobrīd šie īpašumi tiek uzrādīti kā Latvijā reģistrētu firmu investīciju objekti. Viens no tiem arī jauns vairāku daudzstāvu māju rajons netālu no Maskavas.

ABLV banka rakstiskā atbildē raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka tā stingri ievērojot sankciju režīma normas un neapkalpo personas, uz kurām ir attiecināmas sankcijas. Savukārt, par vairāku ABLV bankas meitas uzņēmumu valdes priekšsēdētāja Leonīda Kiļa dalību dažādos ar banku nesaistītos biznesa projektos banka no komentāriem atturējās.

Savukārt kā raidījumam pastāstījis viens no Pospelova partneriem Latvijā – Vadims Burcevs, viņa rīcībā neesot informācijas, kas apstiprinātu SMP bankas agrākā darbinieka naudas saistību ar brāļiem Rotenbergiem. Tās esot Pospelova privātās investīcijas un viņš firmas Latvijā dibinājis tikai tāpēc, ka novērtējis šejienes labo biznesa vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!