Foto: F64

Tā dēvētais nolikto atslēgu princips būs izvēles iespēja ikvienam kredītņēmējam, ceturtdien lēma Saeima.

Ar nolikto atslēgu principu saistītie likumprojekti atbalstīti otrajā, galīgajā lasījumā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi paredz pilnībā ieviest nolikto atslēgu principu, to nesaistot ar maksātnespējas procesu, kā tas noteikts līdz šim. "Kredīta devējs un patērētājs kredīta līgumā drīkst vienoties, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu," noteikts likumā. Paredzēts, ka bankām būs klientam jāpiedāvā divi līguma projekti - viens ar nolikto atslēgu principu, savukārt otrs paredz pilnu patērētāja atbildību par aizdevuma atmaksu.

Līdz ar to kredītņēmējs varēs izvēlēties - izmantot nolikto atslēgu principu un veikt lielāku pirmo iemaksu hipotekārajam kredītam un problēmu gadījumā saistības ar banku nokārtot, atdodot īpašumu, vai arī iztikt bez nolikto atslēgu principa un maksāt mazāku pirmo iemaksu, bet arī uzņemties pilnu atbildību par kredīta atmaksu.

Deputāts Andrejs Elksniņš (S) atgādināja, ka deputāti paši iepriekš noteica, ka nolikto atslēgu principam jābūt obligātam, savukārt tagad maina savu nostāju. "Tā ir absolūta fikcija. Ja princips būs izvēles iespēja, regulējums nedarbosies," viņš teica.

Līdzīgu viedokli pauda deputāts Ivars Zariņš (S): "Šādas likuma izmaiņas nenodrošinās patērētājiem nekādas izvēles iespējas." Tas tikai ļaušot bankām īstenot tām izdevīgu kredītpolitiku.

Tikmēr deputāts Edvards Smiltēns (V) uzsvēra, ka, nemainot likuma normas, kredīti iedzīvotājiem kļūtu dārgāki. "Pašlaik nolikto atslēgu princips ir obligāts, un kredītiestāde nevēlas to īstenot, un hipotekārās kreditēšanas Latvijā nav vispār," skaidroja deputāts Kārlis Šadurskis (V).

Galīgajā lasījumā atbalstīti arī vairāki saistītie likumu grozījumi, tostarp grozījumi Maksātnespējas likumā, kas paredz izslēgt nolikto atslēgu principu un precizēt fiziskas personas saistību dzēšanas plāna termiņu. Atkarībā no atlikušo saistību apmēra - līdz 30 tūkstošiem, līdz 150 tūkstošiem eiro vai vairāk - saistības jānokārto viena, divu vai trīs gadu laikā.

Izmaiņas stāsies spēkā šā gada 1.martā.

Jau vēstīts, ka Saeima Maksātnespējas likuma grozījumus, kas paredz ieviest tā dēvēto nolikto atslēgu principu kā obligātu, galīgajā lasījumā pieņēma pērn 25.septembrī. Izmaiņām bija jāstājas spēkā šā gada 1.martā.
Pēc grozījumu pieņemšanas bankas palielināja nepieciešamo pirmās iemaksas apmēru, un kreditēšanas apmēri atsevišķām bankām sarukuši pat par 50%. Tāpat komercbankas nepiedalās valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem.

Banku uzrauga un banku aplēses liecina, ka, saglabājot nolikto atslēgu principu kā obligātu, no jauna izsniegto hipotekāro kredītu skaits saruktu par aptuveni 30%.

Nolikto atslēgu princips nozīmē to, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības tiks dzēstas. Šāda kārtība attieksies tikai uz gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots viņa vienīgais mājoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!