Foto: DELFI

Veiktas izmaiņas AS "SMP Bank" akcionāru sastāvā, kā rezultātā Krievijas bankai "Severnij Morskoj Putj" vairs nepieder AS "SMP Bank" kontrolpakete.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saņēmusi informāciju, ka 24.aprīlī samazināts "SMP Bank" akcionāra "Severnij Morskoj Putj" piederošo akciju skaits līdz 49% no bankas balsstiesīgo akciju kopskaita.

AS "SMP Bank" akciju ieguvēji ir vairāki Latvijas rezidenti - AS "SMP Bank" vadības pārstāvji, kuri palielinājuši īpašumā esošo akciju skaitu, kas nepārsniedz 10% katram. Šim darījumam atsevišķa FKTK atļauja nav nepieciešama, jo nepārsniedz 10% no bankas balsstiesīgo akciju skaita, informē FKTK.

Pati Latvijas "SMP Bank" savā mājaslapā lakoniski informē, ka ir veiktas izmaiņas "SMP Bank" akcionāru sastāvā. Pagājušās nedēļas darījuma rezultātā Latvijas "SMP Bank" akciju kontrolpakete vairs nepieder Krievijas bankai "Severnij Morskoj Putj" jeb Krievijas "SMP Bank".

Krievijas "SMP Bank" un tās īpašniekus skārušas Ukrainas krīzes dēļ Krievijai noteiktās sankcijas. Martā ASV sankciju sarakstā iekļāva Krievijas "SMP Bank" līdzīpašnieku un direktoru padomes priekšsēdētāju, Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu Arkādiju Rotenbergu un "SMP Bank" līdzīpašnieku Borisu Rotenbergu. 

Pirmdien ASV noteica jaunas sankcijas Krievijai saistībā ar krīzi Ukrainā. To vidū ASV noteica 17 uzņēmumiem līdzekļu iesaldēšanu, un šo uzņēmumu vidū ir arī Krievijas "SMP Bank".

ASV noteiktās sankcijas Krievijas bankai "SMP Bank" uz Latvijā strādājošo AS "SMP Bank" nav attiecināmas, iepriekš apliecināja FKTK. AS "SMP Bank" ir reģistrēta Latvijā un strādā Latvijas jurisdikcijā.

Kā ziņots, AS "SMP Bank" 2013.gadā strādāja ar auditēto peļņu 1,639 miljonu eiro apmērā un bankas likviditātes radītāju 80,15%, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz nepieciešamos normatīvos rādītājus.

Latvijas Komercbanku asociācijas dati rāda, ka 2013.gada nogalē pēc aktīviem "SMP Bank" bija 15.lielākā Latvijā strādājošā banka no kopumā 26 kredītiestādēm. "SMP Bank" aktīvi pagājušā gada nogalē bija 347,581 miljons eiro, un 2013.gada laikā aktīvu apmērs audzis par 28,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!