Foto: DELFI

Partijas "Saskaņa" ierosinājums izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju bankas "Citadele" pārdošanas darījuma pārbaudei, guvis 34 Saeimas deputātu atbalstu, informē politiskā spēka padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Katrīna Iļjinska.

Likumprojektu par komisijas izveidošanu izstrādājis Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš. Parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei nepieciešami 34 deputātu paraksti un par to jālemj nākamajā Saeima sēdē, kas paredzēta ceturtdien, 13.novembrī.

Elksniņš šādas komisijas izveidi pamato ar steigā noslēgto darījumu un to, ka Latvijas valsts nespēj ietekmēt bankas pārdošanas cenu, proti, valsts var nesaņemt pat jau iepriekš izskanējušos 74 miljonus eiro.

Lēmumprojekts par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi paredz, ka tai būtu jāizmeklē 75% "Citadeles" akciju pārdošanas procesa atklātība un virzība, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritēriji, pārdošanas līguma noteikumi.

Iepriekš Elksniņš vērsies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu veikt izmeklēšanu par "Citadele" bankas pārdošanu par neadekvāti zemu cenu.

Kā vēstīts, "Privatizācijas aģentūra" (PA) pagājušajā nedēļā parakstīja līgumu par 75% bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautiskiem investoriem, tostarp "Ripplewoods Advisors LLC".

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un 25% akciju īpašniece Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015. gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!