Foto: Reuters/Scanpix
Stājies spēkā spriedums, ar kuru apmierināta uzņēmuma "Ruesch International Inc" prasība pret uzņēmumu "Horton Business Limited", kopsummā piedzenot 455 835 eiro.

Kā informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, 17. decembrī AT Civillietu departaments rīcības sēdē pieņēmis lēmumu atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību sakarā ar likvidējamās AS "Ogres komercbankas" un "Ruesch International Inc" kasācijas sūdzībām par AT Civillietu tiesu palātas spriedumu. Līdz ar to stājas spēkā palātas spriedums.

Toreiz AT nosprieda no "Horton Business Limited" prasītājas labā piedzīt pamatparādu 386 301 eiro apmērā un likumiskos procentus par laika periodu no 2002. gada 31. maija līdz 2005. gada 8. septembrim 69 533 eiro apmērā jeb kopā 455 835 eiro, vēršot likumā paredzētajā kārtībā piedziņu uz kompānijas "Horton Business Limited" piederošajiem naudas līdzekļiem norēķinu kontā, kas atvērts "Ogres komercbankā", un citu mantu.

Tomēr AT pilnībā noraidīja kompānijas prasītājas prasību pret likvidējamo "Ogres komercbanku" par parāda un likumisko procentu piedziņu.

Prasības pieteikumā "Ruesch International Inc." norādīja, ka 2002. gada jūnijā ASV Justīcijas departaments pieņēmis lēmumu par aresta noteikšanu 485 678 ASV dolāriem. Šis lēmums ticis nosūtīts Ģenerālprokuratūrai, un tā pieņēmusi lēmumu par "Horton Business Ltd" rēķinos "Ogres komercbankā" esošās naudas arestu. "Ruesch International Inc." norādīja, ka 2002. gada maija beigās pārskatījusi naudu "Horton Business Ltd" rēķinā "Ogres komercbankā". Nauda pārskaitīta no "Ruesch International Inc." kontiem, tādēļ uzskatāma par kompānijas īpašumu.

"Ogres komercbanka" 2002. gadā esot saņēmusi prokurora lēmumu par 485 678 ASV dolāru atdošanu "Ruesch International Inc.", taču lēmums nav izpildīts, norādīts prasībā. Šī iemesla dēļ 2003. gadā prokuratūrā pieņemts jauns lēmums, paredzot, ka nauda, kas atradusies konkrētā rēķinā bankā, ir jāpārskaita atpakaļ "Ruesch International Inc." rēķinā.

Pati banka toreiz paziņoja, ka "Horton Business Ltd" kontā ir iepriekšminētā naudas summa un banka ir saņēmusi arī rīkojumus pārskaitīt naudu trim citām kompānijām. "Ogres komercbanka" norādījusi, ka tās rīcībā nav skaidru rīkojumu par rīcību ar 485 678 ASV dolāriem un tā uzskata par neiespējamu izpildīt prokurora lēmumu.

Saņemot šādu informāciju, "Ruesch International Inc." lūgusi "Ogres komercbanku" pārskaitīt naudu tās rēķinā. Tāpat veikti citi pasākumi, lai naudu atgūtu, taču tas neesot izdevies un nauda joprojām bijusi "Ogres komercbankas" rīcībā. Līdz ar to iesniegta prasība tiesā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 2007. gada 23. janvārī pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lūguma atzina "Ogres komercbanku" kā likvidējamu. Saskaņā ar FKTK lēmumu "Ogres komercbankai" tika aizliegts veikt skaidras naudas norēķinus un bezskaidras naudas maksājumus, ja tas notiek bez FKTK pilnvarnieka piekrišanas. Šāds lēmums pieņemts, jo banka ilgi nav spējusi ieviest atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu un bankā konstatēti dokumentu viltošanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!