Foto: LETA

Līdz ar Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) lēmumu par "ABLV Bank" pašlikvidācijas apstiprināšanu darbs ir tikai pašā sākumā - turpmāk svarīga būs pašlikvidācijas plāna detalizācija un ir būtiski, lai FKTK turētu "roku uz pulsu", nodrošinot kreditoru interešu aizsardzību un kontroli, lai novērstu nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS)

Kā uzsvēra ministre, svarīgi, ka lēmums ir pieņemts un tas ir vērsts uz stabilitāti.

Reizniece-Ozola FKTK lēmumu nodēvēja par atbildīgs soli, taču tālākais process būšot tas, pēc kā starptautiskā finanšu sabiedrība vērtēs Latvijas reputāciju.

Viņa arī uzsvēra, ka FKTK ir būtiski procesa caurspīdību un ir svarīgi, lai komisija skaidrotu notiekošo sabiedrībai.

Vienlaikus ministre atzina, ka pēdējās nedēļās bijusi vērojama kampaņa, lai paātrinātu lēmuma pieņemšanu un mazinātu kontroli par naudas plūsmām no bankas, kas varētu būt izdevīgi "kaimiņzemes uzņēmējiem, kas Latviju izmantojuši negodprātīgiem mērķiem". Reizniece-Ozola gan atturējās nosaukt kampaņas organizētājus.

Kā ziņots, FKTK atbalstījusi "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu, kā arī apstiprinājusi visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus.

Kā otrdien preses konferencē informēja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš, detalizēta pašlikvidācijas plāna izstrāde prasīs trīs līdz četrus mēnešus, pēc tam pāris mēnešus prasīs saskaņošana un pats pašlikvidācijas process varētu sākties šā gada beigās. Kopumā pašlikvidācijas process varētu ilgt aptuveni piecus gadus.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam kredītiestādes pašlikvidāciju veic likvidators vai vairāki likvidatori. Pašlikvidācijas plāna izskatīšanas gaitā FKTK ir nodrošinājusi arī bankas ieteikto likvidatoru izvērtējumu atbilstoši prasībām, kādām jāatbilst jebkuras bankas vadībai. FKTK ir guvusi pārliecību, ka visi "ABLV Bank" pieteiktie likvidatoru kandidāti varēs nodrošināt objektīvu un neatkarīgu lēmumu pieņemšanu, tāpat nav konstatēti esoši vai iespējami interešu konflikti kā šķērslis šo likvidatoru darbībai. Bankas pašlikvidācijas procesu nodrošinās - Arvīds Kostomārovs, Andris Kovaļčuks, Elvijs Vēbers un Eva Berlaus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!