Foto: LETA

"Swedbank" grupas peļņa pērn Latvijā sasniegusi 121 miljonu eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2014. gadā, informē bankas ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka.

Viņa atzīmēja, ka peļņas pieaugumu veidoja iepriekš veikto kredītu uzkrājumu atbrīvošana.

Vienlaikus bankas publiskotais finanšu pārskats liecina, ka "Swedbank" grupa 2015. gadā Latvijā strādājusi ar peļņu 120,878 miljonu eiro apmērā, kas ir par 4,2% vairāk nekā 2014. gadā, savukārt pašas "Swedbank" peļņa augusi par 12,7% un bija 130,636 miljoni eiro.

"2015. gads ir bijis pagrieziena punkts, kad pirmo reizi kopš ekonomiskās krīzes ir audzis bankas kredītportfelis, ko sekmējusi gan Latvijas ekonomiskā izaugsme, gan arī zemās procentlikmes. Latvijai saglabājot līdzšinējos ekonomikas attīstības tempus un kļūstot pieejamiem Eiropas struktūrfondu līdzekļiem, tirgū turpinās pieaugt pieprasījums pēc finansējuma uzņēmējdarbībai un privātpersonu kreditēšanas," norādīja "Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Mančinskis.

Savicka informēja, ka, ņemot vērā augošo pieprasījumu pēc finansējuma gan no uzņēmumiem, gan privātpersonām, jauno kredītu apmērs 2015. gadā sasniedza 741 miljonu eiro. Salīdzinājumam - 2014. gadā tie bija 584 miljoni. Salīdzinot ar 2014. gada 31. decembri, kredītportfeļa apmērs ir palielinājies par 0,1%. Ceturtajā ceturksnī tas ir saglabājies nemainīgs. 2015. gada 30. novembrī "Swedbank" Latvija kreditēšanas tirgus daļa bija 22% (22% - 2014. gada 31. decembrī).

2015. gadā noguldījumu apmērs ir audzis par 7%. 2015. gada 30. novembrī "Swedbank" Latvija depozītu tirgus daļa bija 17% (17% - 2014. gada 31. decembrī). Kredītu attiecība pret depozītiem bija 83% (89% - 2014. gada 31. decembrī).

Savicka arī atzīmēja, ka pērn banka veica iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošanu 24 miljonu eiro apmērā, salīdzinoši ar 12 miljoniem eiro 2014. gadā. "Neraugoties uz ekonomiskās vides nenoteiktību, kredītu kvalitāte joprojām ir augsta. 2015. gada ceturtajā ceturksnī iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošana sasniedza 11 miljonus eiro," piebilda "Swedbank" ārējās komunikācijas vadītāja.

Viņa informēja, ka gada laikā zemo procentu likmju ietekmē, tīrie procentu ienākumi samazinājušies par 6%. Salīdzinoši ar iepriekšējo ceturksni, tīrie procentu ienākumi auguši par 1%.

Gada laikā tīrie komisijas naudas ienākumi pieauguši par 7%. "Pateicoties arvien pieaugošai karšu pakalpojumu izmantošanas aktivitātei, karšu transakciju skaits audzis par 14%. Tajā pašā laikā, tīros komisijas naudas ienākumus negatīvi ietekmēja jaunie noteikumi, kas stājās spēkā 2015. gada decembrī un noteica karšu izdevēju starpbanku komisijas maksas ierobežojumus. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, tīrie komisijas naudas ienākumi auguši par 28%, pateicoties augstākiem aktīvu pārvaldīšanas ieņēmumiem, kas saistīti ar mainīgo pārvaldīšanas komisijas daļu par otrā pensiju līmeņa pensiju plānu pozitīvu sniegumu," norādīja Savicka.

Viņa arī informēja, ka gada laikā kopējie izdevumi samazinājušies par 1%, pateicoties zemākiem izdevumiem par telpu nomu un uzturēšanu, IT un konsultāciju pakalpojumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, "Swedbank" Latvija izdevumi auguši par 8% un tiem ir sezonāls raksturs.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!