Foto: F64
Par 9 %, salīdzinot ar 2015. gada pirmo pusgadu, sarukusi bankas "Swedbank" Latvijas filiāles peļņa, kas šī gada pirmajā pusgadā lēšama 52 miljonu eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja "Swedbank" ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka.

Peļņas sarukumu saskaņā ar bankas pārstāves pausto ietekmējusi iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošana mazākos apjomos.

"Latvijas ekonomika turpina augt, un tas atspoguļojas arī kreditēšanas stabilā pieaugumā. Izaugsmes galvenais virzītājspēks ir mājsaimniecības – privātpersonām no jauna izsniegtais finansējums audzis pat par 27%. Arī uzņēmumu kreditēšana stabili aug, tomēr to bremzē gan ēnu ekonomikas īpatsvars un ES struktūrfondu pieejamības apsīkums, gan vispārēja piesardzība, kuru šobrīd pastiprina Brexit referenduma iznākums. Vienlaikus aizvadītajā ceturksnī," paudis ''Swedbank'' vadītājs Latvijā Māris Mančinskis.

''Swedbank'' Latvija kreditēšanas tirgus daļa 2016. gada 31. maijā bija 21%, savukārt depozītu tirgus daļa 2016. gada 31. maijā bija 20%. Kopš 2015. gada 30. jūnija bankas noguldījumu apjoms audzis par 15%, savukārt kredītu attiecība pret depozītiem bija 80% (87% – 2015. gada 30. jūnijā).

Uzņēmumu kredītportfelis, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, audzis par 6%, savukārt aizdevumi privātpersonām par 4%.

''Swedbank'' veikusi iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošanu divu miljonu eiro apjomā pretstatā 11 miljoniem eiro pērnā gada pirmajā pusgadā.

Bankas tīrie procentu ienākumi ir auguši par 1%, ko ietekmējis kredītportfeļa pieaugums.

Salīdzinot ar 2015. gada pirmo pusgadu tīrie komisiju ienākumi pieauguši par 2%. Tāpat Savicka informēja, ka augstāka klientu aktivitāte palielinājusi ieņēmumus no karšu un maksājumu darījumiem, bet karšu pirkumu skaits, audzis par 15%. Tajā pašā laikā tīros komisijas naudas ienākumus negatīvi ietekmējuši noteiktie karšu izdevēju starpbanku komisijas maksas ierobežojumi.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, kopējie izdevumi auguši par 3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!