Foto: F64

Privātpersonu noguldījumiem negatīvu likmju nebūs, intervijā aģentūrai BNS sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Reinis Rubenis.

"Privātpersonām nav par ko uztraukties – depozītiem negatīvu likmju nebūs. Tad tiešām būtu jānotiek kaut kam ārkārtējam, piemēram, Āzijā, lai visa naudas masa no šī bagātā reģiona veltos iekšā mazajā Eiropā un bankas vienkārši to nespētu absorbēt. Taču bez šāda mēroga ārkārtējiem notikumiem, neviens nespētu paskaidrot negatīvas noguldījumu likmes privātpersonām," teica Rubenis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka uzņēmumu pusē aina ir nedaudz citādāka. "Jau ir bankas, kuras ir sākušas noteikt negatīvas likmes konta atlikumiem virs viena miljona eiro. Mums šajā situācijā ir svarīgi, lai mūs nesāk izmantot. Proti, lai tie lielie uzņēmumi un galvenokārt finanšu institūcijas, uz kurām tas attiecas, nesāktu savus naudas līdzekļus izvietot pie mums. Mēs preventīvi domāsim, kā pasargāt sevi no tādiem lielajiem uzņēmumiem un finanšu institūcijām, kurām mēs neesam mājas banka, proti, tās neveic savas pamata operācijas šeit, bet kuras gribētu mūs izmantot, lai turētu šeit savus naudas līdzekļus," sacīja Rubenis.

Viņš arī piebilda, ka tiem uzņēmumiem un privātpersonām, kurām "Swedbank" ir mājas banka, nav pamata uztraukumam.

Tāpat Rubenis minēja, ka nedaudz pieaug bankas klientu interese par ieguldījumiem arī citos instrumentos. "Tomēr es to negribētu tiešā veidā saistīt ar tagadējo ienesīguma līmeni no depozītiem. Drīzāk es to saistītu ar faktu, ka aug arī izglītības līmenis par finanšu tirgiem, kā arī aug ienākumu līmenis un cilvēki var atļauties daļu no saviem uzkrājumiem ieguldīt citos finanšu instrumentos – fondos, akcijās. Turklāt tagad tas vairs pat nav sarežģīti izdarāms," viņš teica.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!