Foto: Mango
Latvijā vadošās bankas pirms eiro ieviešanas sākušas likvidēt bankomātus un nodaļas lauku apvidos - piemēram, Valkas un Strenču novadā ir vairs tikai viena bankas filiāle, portālu "Delfi" informēja Latvijas tirgotāju asociācijā (LTA).

Organizācija aicina bankas sadarboties un izskaidrot naudas inkasācijas risinājumus eiro ieviešanas laikā. Savukārt valdība aicināta atbalstīt uzņēmēju organizācijas un ieinteresēti skatīt jautājumus, kas atvieglotu uzņēmēju darbību eiro ieviešanas procesā, informēja LTA.

Valkā esošais veikals "Oļupe" jau vairākkārt saskāries ar sarežģījumiem naudas darījumos ar bankas starpniecību. Iepriekšējos gados Valkā slēgtas "Hipotēku bankas", nu jau likvidētās "Latvijas Krājbankas", "DnB bankas" filiāles un palikusi viena "SEB bankas" filiāle. Tur bijušas vērojamas garas ļaužu rindas un, lai izmantotu bankas pakalpojumus, nācies vairākas stundas stāvēt rindā. Vēlāk Valkā atklāta "Swedbank" filiāle ar ierobežotu darba laiku, savukārt uzstādīto naudas iemaksas bankomātu nemitīgi vajājušas tehniskas ķibeles.

"Tātad arī jebkuram uzņēmējam un tirgotājiem, lai iemaksātu kontā ietirgoto naudu, nācās tērēt vairākas stundas laika. Turklāt tirgotājiem ir svarīgi ar piegādātājiem norēķināties pēc iespējas ātrāk un ar bankas pārskaitījumu," problēmu paskaidrojusi LTA.

"Reiz iemaksājot 500 latus, bankomāta ekrāns apdzisa un nekādas darbības nebija iespējamas. Satraukumā zvanīju uz banku, man atbildēja, ka to ņems vērā, izskatīs un pēc mēneša naudu man pārskaitīs. Kad izteicu savu izmisumu un to, ka nauda nepieciešama, lai nodrošinātu uzņēmuma darbību, to tomēr ātrāk ieskaitīja kontā. Mūsu mazajam veikalam tā ir liela summa," paudusi veikala "Oļupe" vadītāja Inga Boša.

Tikko esot kļuvis zināms, ka jūlijā naudas iemaksas bankomātu Valkā mazā pieprasījuma dēļ slēgšot. Banka piedāvājusi "overdraftu", lai nebūtu katru dienu jāizmanto bankomātu, un arī pieteikt naudas inkasāciju, taču šie pakalpojumi izmaksājot pārāk dārgi. Bet šī pakalpojuma cenas ir ļoti augstas – mazam vai nelielam tirgotājam tas izmaksā pārāk dārgi. Arī piedāvātais veids – inkasācija reizi nedēļā, rada lielu risku naudas uzglabāšanai. Bet saukt inkasatorus katru dienu ir pārāk neizdevīgi," norādījusi veikala vadītāja.

Ņemot vērā šo informāciju, LTA vērsusies lielākajās Latvijas bankās, kas nodrošina norēķinu pakalpojumus, un aicina arī valdību "atvieglot uzņēmēju darbību eiro ieviešanas procesā".

Jau vēstīts, ka Latvija pievienoties eirozonai plāno no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!