Foto: F64
Desmitajā gadā pēc Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) valsts pievienojas eirozonai, iekļaujoties ES kodolā. Latvijas ceļš uz eirozonu sākās līdz ar valsts pievienošanos ES, tomēr virzība uz eiro ieviešanu Latvijā nenoritēja gludi, jo šķērslis bija gan pārmēru augstā inflācija tautsaimniecības izaugsmes un pārkaršanas laikā, gan pārāk augstais budžeta deficīts ekonomiskās krīzes laikā.

2004.gada 1.maijā Latvija kļuva par ES dalībvalsti. Pievienošanās līgums ES paredz, ka Latvijā tiks ieviesta Eiropas vienotā valūta. 2004.gadā ideju konkursā tika izraudzīti Latvijas eiro monētu reversa attēli - tautumeitas portrets no pirmskara Latvijas piecu latu monētas, Latvijas lielā un mazā ģerboņa attēli.

2005.gada 1.janvārī lats tika piesaistīts eiro ar kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. 2005.gada 2.maijā Latvija pievienojās Valūtas kursa mehānismam II.

Latvija plānoja pāriet uz eiro 2008.gadā, taču nespēja izpildīt Māstrihtas kritērijus. Tolaik galvenā Latvijas problēma bija augstā inflācija. Savukārt ekonomiskās krīzes laikā 2009. un 2010.gadā Latvijā bija pārmēru augsts budžets deficīts.

2010.gada 24.martā Latvijas valdība nolēma, ka eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014.gada 1.janvāris. Kopš tā laika valdība īstenojusi politiku, lai Latvija spētu izpildīt Māstrihtas kritērijus, piemēram, tiek nodrošināts zems budžeta deficīts.

2012.gada septembrī, kad līdz atbilstošam līmenim samazinājās vidējā inflācija, Latvija spēja izpildīt visus Māstrihtas kritērijus, kas jāievēro uzņemšanai eirozonai.

2013.gada 5.martā Latvija lūdza Eiropas Komisiju un Eiropas Centrālo banku izvērtēt valsts tautsaimniecības gatavību dalībai eirozonā.

2013.gada 5.jūnijā Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka, izvērtējot Latvijas tautsaimniecības gatavību vienotās Eiropas valūtas ieviešanai, secināja, ka Latvija izpildījusi visus kritērijus. Eiropas Komisija ieteica Latvijas nacionālo valūtu latu no 2014.gada 1.janvāra nomainīt pret eiro.

2013.gada 28.jūnijā Eiropadome pauda politisku atbalstu eiro ieviešanai Latvijā.

2013.gada 9.jūlijā Eiropas Savienības finanšu ministru padome pieņēma galīgo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā 2014.gada janvārī. Oficiāli tika noteikts latu pret eiro maiņas kurss - viens eiro ir 0,702804 lati.

2013.gada 31.jūlijā Vācijā, Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē sākās Latvijas eiro monētu kalšana. Latvijas eiro monētu dizains tika izvēlēts tautas ideju konkursā 2004.gadā, kurā par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu. Šaurāk, nekā iecerēts, tomēr viņas doma saglabājas arī apstiprinātajos paraugos: eiro rotā Latvijas naudas dizaina lepnums - Latvijas pirmās brīvvalsts laikā kaltā sudraba pieclatnieka tautumeita, bet centus - lielais un mazais Latvijas ģerbonis. Viena un divu eiro monētu grafisko dizainu veidojis Guntars Sietiņš, bet eiro centu grafisko dizainu - Laimonis Šēnbergs. Eiro banknotes visā eirozonā ir vienādas, un tās Latvija aizņēmusies no Eirosistēmas.

2014.gada 1.janvārī Latvija kļūst par 18.eirozonas dalībvalsti. Eirozonā no 2002.gada ir Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija, no 2007.gada - Slovēnija, no 2008.gada - Kipra un Malta, no 2009.gada - Slovākija, no 2011.gada - Igaunija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!