Foto: LETA
Valstij jāpārdod no "Parex" bankas izdalītā un 1.augustā darbu uzsākusī banka "Citadele" vēlākais līdz 2014.gada beigām, taču pirmos investoru meklējumus banka varētu uzsākt jau tuvākajā laikā, pirmdien intervijā Latvijas Radio informēja "Citadele" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Viņš pastāstīja, ka kopējais "Citadele" pārdošanas termiņš ir četri gadi – līdz 2014.gada beigām, kad EK ir noteikusi, ka valsts atbalsts ir jāpārtrauc.

Taču pirmie mēģinājumi varētu sākties jau tuvāko nedēļu laikā, kad banka varētu izsūtīt potenciālajiem investoriem informāciju, ka "Parex" ir sadalīts un ir izveidota jauna, no "atbrīvota" banka. Iespējamais investoru loks ir apzināts ar starptautisko konsultantu "Nomura International" palīdzību, taču par to, kad šo procesu sākt, lems valdība, stāstīja Jākobsons.

Ja pirmajā mēģinājumā netiks saņemts neviens pietekami pievilcīgs piedāvājums, banka turpinās strādāt ar valsts atbalstu, skaidroja Jākobsons. "Banka ir stabila un mēs varam turpināt strādāt šos četrus gadus un pārdot 2014.gada beigās," sacīja "Citadele" valdes priekšsēdētājs.

No vairāk kā 300 000 bijušo "Parex" banka klientu uz jaunradīto banku "Citadele" nav pārcelti aptuveni tūkstotis, kuri ilgstoši - vairāk kā 60 dienas - nav norēķinājušies par savām saistībām, stāstīja Jākobsons. Taču arī šiem cilvēkiem norēķini būs jāveic "Citadelē", jo "Parex" turpmāk vairs norēķinus neveiks, bet vairāk nodarbosies ar "slikto" kredītu atgūšanu.

Savukārt 205 miljoni eiro klientu noguldījumu, uz kuriem "Parex bankā" attiecās Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) noteiktie ierobežojumi, ar noguldītāju piekrišanu ir restrukturizēti eiroobligācijās ar dzēšanas termiņu 2012. gada 15. februāris vai termiņdepozītos ar atmaksas termiņu divi gadi, stāstīja Jākobsons. "Tas nozīmē, ka tūlītēja naudas aizplūšana no bankas nedraud nekādā gadījumā," norādīja valdes priekšsēdētājs.

15. februārī un 28. jūnijā "Parex banka" veica divus vērtspapīru emisijas laidienus, izlaižot eiroobligācijas 29,3 miljonu eiro (aptuveni 20,6 miljons latu) apjomā. Pirmajā laidienā tika emitētas obligācijas 17,68 miljonu eiro (12,3 miljoni latu) apjomā, bet otrajā laidienā – 11,6 miljonu eiro (8,3 miljoni latu) apmērā. Emitēto eiroobligāciju kupona likme ir 5% gadā.

Jau vēstīts, ka valdība ir veikusi "Parex" sadalīšanu, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas sāka darbi 1.augusta. "Citadele" pārņēma "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Pašlaik bankas "Citadele" vienīgais īpašnieki ir valsts un Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas banka (ERAB), kam jaunajā bankā pieder 25%.

Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no 1,1 miljona latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!