Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaut gan valdības pārstāvji sola jau šogad valsts atbalsta programmu jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei, Latvijas Komercbanku asociācija norāda, ka šos labi domātos plānus var izjaukt cits politiķu virzīts jautājums - grozījumi maksātnespējas likumā, kas paredzētu ieviest obligātu nolikto atslēgu principu, līdz ar to būtiski sadārdzinot un padarot daudz nepieejamākus aizdevumus mājokļu iegādei.

Valdības pārstāvji ir publiskojuši iespējamos valsts atbalsta programmas nosacījumus - valsts garantijas tiktu sniegtas jaunajām ģimenēm pirmās iemaksas segšanai hipotekārā kredīta saņemšanai bankās aptuveni divu miljonu eiro apmērā, šādi atbalstot tūkstoti jauno ģimeņu. Tas nozīmē, ka valsts plāno garantēt vienai ģimenei pirmo iemaksu aptuveni 2000 eiro apmērā. Pirmā iemaksa kredītiem ir aptuveni 10-20%, tādējādi par nosaukto summu varētu garantēt pirmo iemaksu tikai 10 000-20 000 eiro lielam kredītam mājokļa iegādei, atzina Latvijas Komercbanku asociācijas preses sekretāre Baiba Melnace.

Komercbanku asociācija jau iepriekš norādījusi, ka šos valdības atbalsta plānus apdraud plānotie grozījumi maksātnespējas likumā - gadījumā, ja tiks ieviests vispārējs nolikto atslēgu princips kreditēšanā, pirmā iemaksa varētu kāpt pat līdz 40% no aizdevuma summas, attiecīgi valsts piedāvājums garantēt pirmo iemaksu 2000 eiro apjomā ļautu jaunajai ģimenei saņemt kredītu 5000 eiro vērta mājokļa iegādei. Turklāt iespējams arī kredītu procentu likmju kāpums.

Tādēļ bankas aicina Saeimu pārskatīt 2.lasījumā atbalstītos grozījumus Maksātnespējas likumā, lai maksātnespējas regulējumam veidotu līdzsvarotu pieeju, kas novērstu šo grozījumu sagaidāmo negatīvo ietekmi.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) vakar pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka pirmā mājokļa atbalsta programma varētu sākt darboties jau šogad, finansējot galvojumus divu miljonu eiro apmērā.

Finanšu ministrijas pārstāvji informējuši, ka AS "Latvijas attīstības finanšu institūcijas "Altum"" rīcībā ir līdzekļi, kas netiek izmantoti citu programmu realizācijai, un tos var pārdalīt, lai sāktu pirmā mājokļa programmas realizāciju.

Kā ziņots, Saeima otrajā lasījumā ir atbalstījusi neatkarīgo deputātu grupas priekšlikumu par tā dēvēto nolikto atslēgu principu mantai, kas kalpojusi kā nodrošinājums. Grozījumi paredz, ka pēc šādas mantas, piemēram, parādnieka dzīvokļa, pārdošanas nodrošinātais kreditors zaudēs savas prasījuma tiesības un atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas. Tāpat parlaments atbalstījis priekšlikumu, kas paredz dzēst ne tikai parādnieka saistības, bet arī ar to saistītos galvojumus. Komercbankas prognozē, ka pēc šāda regulējuma pieņemšanas ievērojami augs hipotekāro kredītu pirmā iemaksa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!