Foto: AFP/Scanpix/LETA

Viens no pēdējo gadu bīstamākajiem trojāņiem "Dridex", kura radītāji visā pasaulē izkrāpuši miljoniem ASV dolāru, pēdējo mēnešu laikā uzbrūk Latvijas bankām, liecina "IBM X-Force Research" publikācija.

Kopumā pēdējā laikā organizētās grupas mērķi ir vairāk nekā 20 Latvijas bankas, padarot Latviju par otru biežāko "Dridex" mērķi pēc ASV.

Organizācija brīdina, ka jaunākajā uzbrukumu vilnī izmantotā ļaunatūra ir sarežģītāka un izturīgāka, tādēļ grūtāk apkarojama.

Pētnieki pauž pārsteigumu, ka atšķirībā no citiem pret bankām vērstiem uzbrukumiem, pēdējo divu mēnešu laikā starp "Dridex" mērķiem ir Latvija, Lietuva, Igaunija, Lībija un Ukraina.

Trojānis uzbrūk trīs bankām Igaunijā, trīs - Lietuvā un vienai - Ukrainā.

IBM struktūrvienība pieļauj, ka valstīs, kur uzbrukumi koncentrēti vienai bankai, iespējams, grupējums necenšas naudu nozagt, bet gan to pārvieto no saviem kontiem. Tāpat tiek pieļauta iespēja, ka tie ir izmēģinājuma uzbrukumi, lai attīstītu izsmalcinātākas trojāņa konfigurācijas.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" jau iepriekš brīdinājusi par "Dridex" banku trojāni. Uzbrukuma laikā tā īstenotāji izplata vīrusu e-pasta pielikumos ".doc" vai ".xls" formāta failā ar makros datni. "Dridex" bankas trojānis zināms kā datorvīruss ar mērķi iegūt lietotāju internetbankas datus, lai ar to palīdzību nozagtu naudu no lietotāju internetbankas kontiem, skaidroja institūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!