Foto: LETA

Plānots izvērtēt, vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā būtu nosakāms, ka FKTK trīs padomes locekļus tāpat kā FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma, nevis FKTK priekšsēdētājs.

Pašreizējā padomes locekļu iecelšana amatā praktiski ir vienpersoniski atkarīga no FKTK priekšsēdētāja, kas neliecina par šīs procedūras caurspīdīgumu un rada draudus padomes locekļu neitralitātei, secinājušas amatpersonas, spriežot par papildu pasākumiem finanšu sektora noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas atbilstības līmeņa paaugstināšanai.

Tāpēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes dalībnieki vienojušies, ka Finanšu ministrija sadarbībā ar FKTK izvērtēs iespējas pilnveidot padomes locekļu izvirzīšanas un iecelšanas kārtību, vienlaikus tiks arī izvērtēta iespēja FKTK departamentu vadītāju funkcijas nodalīt no padomes locekļa funkcijām.

FKTK likums paredz, ka FKTK padomi veido pieci padomes locekļi: komisijas priekšsēdētājs, viņa vietnieks un trīs padomes locekļi, kas vienlaikus ir arī komisijas departamentu direktori.

FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeimas uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Pārējos padomes locekļus pēc viņu kandidatūras saskaņošanas ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru amatā ieceļ un no amata atbrīvo komisijas priekšsēdētājs.

Pašlaik FKTK padomi veido priekšsēdētājs Pēters Putniņš, priekšsēdētāja vietniece Gunta Razāne un trīs padomes locekļi: Juridiskā un licencēšanas departamenta direktors Gvido Romeiko, Regulējošo prasību un statistikas departamenta direktore Ludmila Vojevoda un Uzraudzības departamenta direktore Nora Dambure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!