Foto: DELFI

Administratīvajā apgabaltiesa šodien apmierināja AS "GE Money Bank" (iepriekš - "Baltic Trust Bank") prasību pret Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksāšanu 540 447 latu apmērā, ko banka bija samaksājusi par fiziskām personām.

Kā norādīja apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa, līdz ar to VID ir uzlikts par pienākumu bankai atmaksāt kļūdaini samaksāto IIN 540 447 latu apmērā un nokavējuma naudu 33 717 latu apjomā.

Spriedums gan vēl viena mēneša laikā ir pārsūdzams Augstākās tiesas (AT) Senātā.

Lieta apgabaltiesā nonāca atkārtotai izskatīšanai no AT Senāta, kad tas janvāra beigās atcēla apgabaltiesas pagājušā gada spriedumu, ar kuru bankas prasība tika noraidīta.

Tiesvedībā ir strīds par to, ka minētās fiziskās personas bija noslēgušas līgumus ar banku par citas akciju sabiedrības akciju iegādi. Šie līgumi paredzēja, ka līdz akciju izpirkšanai akciju īpašnieks ir banka, savukārt akciju pircēji ir akciju izpirkuma tiesību jeb opciju īpašnieki. Tāpat līgums noteica, ka gadījumā, ja šo akciju kontrolpaketi iegūst cita persona, tad banka no pircējiem atpērk akcijas par noteiktu summu.

Tā kā iestājās gadījums, kad pārdevējam akcijas bija jāatpērk, banka to arī izdarīja un samaksāja pircējiem - fiziskajām personām - līgumā noteiktās summas. Vēlāk banka aprēķināja un budžetā samaksāja IIN un nokavējuma naudu.

Bankas un VID strīds patlaban ir par to, vai bankai bija obligāti jāiemaksā IIN, vai arī nodokļu maksātājs šajā gadījumā ir akciju pircēji, tas ir, fiziskās personas. Tāpat banka tiesā vēlas atprasīt valstij nodokļos iemaksāto naudu.

Zemākā instance - apgabaltiesa - spriedumā secināja, ka IIN bankai bija jāmaksā, jo nodokļa maksātāji ir fiziskās personas, tāpēc pieteicējai nav tiesību nodokli atprasīt.

Toreiz apgabaltiesa uzlika pienākumu VID atmaksāt pieteicējai valsts budžetā nepamatoti iemaksāto nokavējuma naudu 9802 latu apmērā, tomēr noraidīja pieteikumu daļā par IIN un nokavējuma naudas atmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!