Latvijas Kredītņēmēju asociācija pirmssvētku laikā aicina neņemt ātros kredītus dāvanu iegādei. Pēc svētkiem, kad neapdomīgi un pārlieku viegli pieejamie kredīti būs jāsāk atdot, var būt tūkstošiem cilvēku, kuri to nespēs izdarīt, brīdina asociācija.

2016. gadā Latvijā uz kopumā 800 tūkstošiem strādājošo tika izsniegts 1 miljons 850 tūkstoši ātro kredītu par kopējo summu vairāk nekā 540 miljoni eiro, liecina Latvijas Kredītņēmēju asociācijas sniegtie dati. Organizācija uzskata, ka šogad situācija ir līdzīga un grimšana parādos turpināsies.

"Ja zinām, ka pie tiesu izpildītājiem aktīvā piedziņā ir lietas par 5,5 miljardiem eiro un katru gadu nebanku sektors kredītos izsniedz ap 500 miljoniem jeb pusmiljardu eiro, ir skaidrs, ka situācija ir dramatiska. Turklāt netiek darīts nekas, lai to uzlabotu. Vēl ļaunāk – ar priecīgiem un ne vienmēr patiesiem reklāmas saukļiem cilvēki tiek mudināti ņemt aizvien jaunus ātros kredītus. Apzināmies, ka ar savu kampaņu nostājamies pret ļoti jaudīgu un finansiāli spēcīgu spēku, bet kādam tas ir jādara," norāda Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Aivars Rudi.

Ar sākto sociālo kampaņu Latvijas Kredītņēmēju asociācija vēršas pie iedzīvotājiem ar aicinājumu neļauties vilinošām reklāmām par ātro kredītu šķietamo vieglumu, nepadoties kārdinājumam ņemt kredītu dāvanu iegādei, pirms kredīta paņemšanas apstāties un padomāt.

"Visticamāk būs simti, pat tūkstoši cilvēku, kas milzīgajam reklāmas spiedienam nebūs spējuši turēties pretim un uzņemsies nesamērīgi dārgas ātro kredītu saistības, kādas patiesībā nespēj atļauties. Ja oficiāli jau tagad 40% strādājošo pelna minimālo algu, kas nav pietiekama ne rēķinu nomaksai, ne pilnvērtīgai pārtikai, nav nekāda pamata uzskatīt, ka cilvēks spēs pildīt vēl papildus saistības," piebilst Aivars Rudi. Tādēļ karstākajā dāvanu pirkšanas laikā asociācija aicina būt apdomīgiem un nedāvināt dāvanas, ko nespēj atļauties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!