Foto: stock.xchng
Valdība otrdien akceptēja Kredītbiroja likumprojektu, kas paredz, ka jau no 2014.gada darboties sāks kredītbiroji, kas nodrošinās kredītinformācijas apmaiņu starp tirgus dalībniekiem.

Kredītbiroji būs komersanti, kas organizēs kredītspējas vērtējumus un nodrošinās tirgus dalībniekus ar kredītinformāciju, lai palīdzētu novērtēt personas spēju uzņemties finansiālās saistības jeb kredītspēju vēl pirms līguma saistību noslēgšanas, skaidro Ekonomikas ministrija (EM).

Kredītbiroji neveidos atsevišķus reģistrus, tie pēc kredītdevēja pieprasījuma apkopos datus par saistību izpildes pārkāpumiem, kā arī kredītinformāciju no Kredītu reģistra un attiecīgām valsts informācijas sistēmām.

Kredītbiroja izveidi jau 2011.gadā rosinājusi Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

Asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis 2011.gada novembrī uzsvēra, ka valsts rīcībā ir plaša informācija par iedzīvotājiem, kas atrodama aptuveni 20 dažādos reģistros, informācija par parādiem ir arī dažādu pakalpojumu sniedzēju, piemēram, telekomunikāciju operatoru, rīcībā. LKA ieskatā sabiedrībai, pakalpojumu sniedzējiem, kredītņēmējiem būtu būtisks ieguvums, ja visa informācija būtu nodrošināt vienotā veidā.

Pēc Bičevska vārdiem, tas būs gan spiediens uz nomaksas kvalitāti, gan liks iedzīvotājiem rūpīgāk padomāt par savām saistībām, ja viņi apzināsies, ka informācija par viņiem pieejama vienā vietā.

Plānots, ka kredītbiroji, būs tiesīgi apkopot informāciju no nebanku kreditētājiem, komunālo pakalpojumu sniedzējiem (ūdens, elektrības un gāzes pakalpojumu sniedzējiem), elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem kā arī citiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri sniedz preces vai pakalpojumus ar pēcapmaksu, tāpat kredītbiroji būs tiesīgi saņemt informāciju no dažādām valsts informācijas sistēmām.

Kredītbiroji tiks licencēti un uzraudzīti, to darīs Datu valsts inspekcija. Paredzēts, ka kredītbiroja izveide izmaksās 53 293 latus, kas nepieciešami Datu valsts inspekcijas darbības nodrošināšanai.

2014.gadā valsts budžetā paredzēti arī ieņēmumi 53 400 latu apjomā, kas tiktu iegūti no valsts nodevas par licences izsniegšanu kredītbiroja darbībai un ikgadējās valsts nodevas par kredītbiroja darbības uzraudzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!