Foto: AP/Scanpix

ASV kompāniju "PayPal", "SpaceX", "Tesla" dibinātājs un vadītājs Elons Masks nav parasts uzņēmējs. Viņš ir atklājējs, izaicinātājs un kopējās spēles noteikumu pārveidotājs. Biznesa žurnāls "Forbes" šonedēļ apkopojis desmit viņa izteiktus padomus, kas viņam palīdzējuši sasniegt to, kas viņš ir šodien.

1. Lasi, lai mācītos

Foto: Shutterstock

"Tu nezini to, ko tu nezini," atklāj Masks, papildinot, ka skola reiz var beigties, bet pašmācība turpinās visu dzīvi.

Uzņēmējs atzīst, ka bērnībā pirms miega viņam lasīta nevis pasaku grāmata, bet enciklopēdija. Un tā viņš turpinājis lasīt un izglītoties arī pusaudža gados. Masks atgādina, ka sociālie tīkli un dažādās interneta platformas nav tas pats, kas grāmatas un enciklopēdijas.

2. Netērē visu naudu reklāmās

Foto: Shutterstock

Masks netērē savus resursus reklāmās. Tā vietā viņš sev jautā: "Vai šī darbība rezultēsies panākumos? Vai es radīšu labāku produktu vai pakalpojumu? Ja nē, es to pārtraukšu."

3. Riskē, jo tas var atmaksāties

Foto: Shutterstock

Masks uzskata, ka vislabākais laiks, lai kļūtu par uzņēmēju, ir jaunība. "Kad kļūsi vecāks, tavi ienākumi palielināsies," viņš atzīst.

"Es aicinu jauniešus uzņemties risku tagad, ticiet, jūs to nenožēlosiet," atklāj Masks. Jauniešiem lielākoties nav nekādu saistību, bet, kad kļūsti vecāks, tavi lēmumi var ietekmēt ģimeni un bērnus, tāpēc risks ir daudz lielāks, viņš skaidro.

4. Strādā ilgas stundas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Masks ir īstens darbaholiķis. Reizēm viņš strādā pat 100 stundas nedēļā, atklāj "Forbes". "Nākamreiz, kad jutīsies noguris vai nepietiekami motivēts, atceries Elonu. Neviens nesaka, ka tev jābūt tādam kā viņš, tomēr tās negulētās stundas ir veids, kā attīstīt savu potenciālu," atklāj Džons Jošejs, "Forbes" žurnālists.

5. Radi, nevis sūdzies

Foto: DELFI

Tā vietā, lai sūdzētos par mūždien lielo satiksmi uz ceļiem, Masks meklē risinājumus. Viens no piemēriem ir viņa radītā "The Boring Company", kas cenšas samazināt satiksmes sastrēgumus, izveidojot pazemes tuneļus. "Pievēršot uzmanību sūdzībām, bieži vien var pamanīt inovatīvas idejas, kas cilvēkiem patiešām ir vajadzīgas," atklāj Masks.

6. Mīli sabiedrotos kā paša ģimeni

Foto: Shutterstock

Labākie līderi izturas pret saviem kolēģiem un klientiem kā pret paša ģimeni, skaidro "Forbes".

Masks regulāri platformā "Twitter" raksta pateicības saviem klientiem un darbiniekiem. Tas varētu šķist kā mazs un nenozīmīgs žests, tomēr cilvēki to ņem vērā. "Ja mēs rūpēsimies par saviem darbiniekiem, viņi rūpēsies par mūsu biznesu un klientiem," papildina Masks.

7. Ceri uz panākumiem, bet esi gatavs arī zaudēt

Foto: Shutterstock

"Ja tev kaut kas ir svarīgs, vajag ielikt maksimālās pūles, lai savus sapņus sasniegtu. Tajā pašā laikā ir jāpieļauj iespēja, ka tas var neizdoties, un tad ir jābūt gatavam zaudēt," dalās Masks.

8. Neseko 'trendiem', radi tos

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Visveiksmīgākie uzņēmumi koncentrējas uz jaunu inovāciju radīšanu," atklāj Masks. "Izcelties vajag ar kaut ko, kas padara jūs unikālus, nevis ar pakaļdarinājumiem," viņš papildina.

9. Mācies no kļūdām

Foto: Shutterstock

"Izaugsmei vienmēr atradīsies vieta," skaidro Masks. "Par padarīto darbu vajag iegūt atsauksmes, lai izvērtētu, ko esi paveicis un ko varētu vēl uzlabot," atzīst uzņēmējs. "Nebaidies no negatīvas kritikas, dažreiz tā atklāj to, ko tu pats nekad nebūtu pamanījis savās darbībās," Masks papildina teikto.

10. Atrodi labo tajā, ko dari

Foto: Reuters/Scanpix

"Vienmēr der apzināties, kas ir tas mērķis, uz kuru tu ej," stāsta Masks. "Ir jāmeklē labais visā, ko dari. Pat, ja tas labais ir niecīgs, tas var kalpot par motivāciju tālākai izaugsmei," viņš atklāj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!