Foto: PantherMedia/Scanpix

Baltijas valstu lielāko uzņēmumu simtniekā pēc 2012.gada pārdošanas ieņēmumiem dominē Lietuvas uzņēmumi, galvenokārt enerģētikas, rūpnieciskās ražošanas un tirdzniecības nozarē, tikmēr rentablākie izrādījušies Igaunijas uzņēmumi. Šādas tendences iezīmējas simts Baltijas lielāko uzņēmumu sarakstā, ko kopīgi veidojuši Lietuvas un Igaunijas biznesa ziņu laikraksti "Verslo žinios" un "Äripäev" un Latvijā iznākošais žurnāls "Business Riga".

Vērtējot pēc ieņēmumiem, šajā simtniekā ierindojušies 48 uzņēmumi no Lietuvas un pa 26 - no Latvijas un Igaunijas, norāda portāls "Vz.lt".

Par lielāko uzņēmumu 2012.gadā atzīta Lietuvas naftas kompānija "Orlen Lietuva", tai seko šīs valsts tirdzniecības uzņēmums "Maxima group". Nākamajās vietās ierindojies Igaunijas uzņēmums "Ericsson Eesti" un Latvijas "Uralchem Trading", kas pieder Krievijas koncernam "Uralchem".

Taču lielākā pārdošanas rentabilitāte pirms peļņas nodokļa nomaksas bijusi Igaunijā - 7,7%, kamēr Latvijā tā ir 3,2% un Lietuvā - 2,1%. Tiesa gan, Igaunijā peļņas nodoklis tiek maksāts, tikai izmaksājot peļņu akcionāriem, bet Lietuvā puse kompāniju peļņas rādītājus nav uzrādījušas, tādēļ rentabilitāte aplēsta tikai pārējiem uzņēmumiem.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja "Eurostat" datiem 2012.gadā Lietuva no trim Baltijas valstīm ekonomikā bijusi vistuvāk ES vidējiem rādītājiem. Lietuvā saražots lielākais iekšzemes kopprodukts, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, un šajās aplēsēs ņemtas vērā cenu atšķirības dažādās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!