Foto: DELFI
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (deleģējusi RP) un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa aicina tā dēvēto ātro kredītu devējus nepiemērot līgumsodus patērētājiem, kuriem kredīti izsniegti, neizvērtējot patērētāja maksātspēju vai arī izvērtējot to nepietiekami.

Šādu aicinājumu Pavļuts un Vītoliņa nosūtījuši gan ātro kredītu izsniedzējiem, gan tos pārstāvošajām asociācijām, informē ekonomikas ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

"Protams, ikvienam cilvēkam, ņemot kredītu, pašam arī ir jāapzinās sava spēja kredītu atmaksāt. Tomēr kredītu devējiem ir pienākums objektīvi un rūpīgi izvērtēt klientu maksātspēju, lai pēc iespējas novērstu situācijas, kad patērētāju rīcībā nav pietiekamu ienākumu kredītsaistību pildīšanai. Diemžēl arvien biežāk saņemam patērētāju sūdzības par ātro kredītu kompāniju darbību, kuras nav izvērtējušas cilvēku reālo maksātspēju. Par šiem gadījumiem atbildība jāuzņemas arī pašām kompānijām, nepiemērojot līgumsodus vai nevēršot citas sankcijas pret cilvēkiem, kuri nespēj šīs saistības nokārtot laikā," uzskata ekonomikas ministrs Pavļuts.

PTAC saņemtas dažādas sūdzības, kas liecina, ka tā dēvētie ātro kredītu devēji nereti izsnieguši aizdevumus, pietiekami neizvērtējot patērētāju spēju tos atmaksāt. Tā, piemēram, PTAC kļuvis zināms par gadījumu, kad patērētājam, kura ikmēneša ienākumi nepārsniedz 130 latus, izsniegti vairāk nekā desmit kredīti, bet patērētājam, kura ikmēneša ienākumus veido invaliditātes pensija 60 latu apmērā, ir izsniegts kredīts 350 latu apmērā.

"Šogad esam saņēmuši jau 63 sūdzības. Analizējot saņemtajās sūdzībās sniegto informāciju, ir secināms, ka kredīta devējs vairākos gadījumos ir piešķīris kredītu, pienācīgi nepārliecinoties par patērētāja spēju kredītu atmaksāt. Tā kā PTAC turpina saņemt sūdzības par šādu parādu atgūšanu, kam papildus piemērotas soda sankcijas, acīmredzot, kredītdevēju līdz šim piedāvātie risinājumi seku likvidēšanai nav pietiekami efektīvi un nozares darbības nenodrošina pietiekamu patērētāju interešu aizsardzību," norāda PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Ekonomikas ministrija un PTAC uzskata, ka arī kredītu devējiem ir jāuzņemas atbildība par sekām, izsniedzot ātros kredītus bez pienācīgas maksātspējas izvērtēšanas, un jābūt pretimnākošiem pret patērētājam, pārskatot līguma nosacījumus.

"Delfi" jau vēstīja, ka valdība ir akceptējusi Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus, kas paredz ierobežot tā dēvēto ātro kredītu izsniegšanu, kā arī par šādiem aizdevumiem maksājamos procentu maksājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!