Foto: Publicitātes foto

Pēc incidenta Norvēģijā ar iereibušo lidmašīnas apkalpi neviens partneris nav pārtraucis sadarbību ar Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic", intervijā biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

"Tā mums ir ļoti skumja tēma. Mēs pēc šī incidenta rīkojāmies nekavējoties - izsludinājām iepirkumu alkohola pārbaudes ierīcēm, kuras Eiropā lieto policija, un pasūtījām aptuveni 70 šādu ierīču. Šīs ierīces vienmēr ir kopā ar apkalpēm, un katram apkalpes loceklim, kā arī vairākiem citiem darbiniekiem pirms darba pienākumu sākšanas - neatkarīgi kad un kur - obligāti ir jāiziet pilns alkohola tests. Diemžēl, mums šāds solis bija jāsper, lai nodrošinātu, ka kaut kas tāds nekad vairāk neatkārtotos. Šīs ierīces ir tādas pašas, kādas lieto policija, tādēļ ar tām nevar krāpties. Tāpat ir izveidota sistēma, kā rīkoties, ja kāds darbā ir ieradies alkohola reibumā. Tas ir skarbs pasākums, bet mums tas bija jāievieš, lai novērstu to, ka cilvēki izdara kaut ko pilnīgi nepareizu," klāstīja Gauss.

Vienlaikus viņš norādīja, ka sākotnēji "airBaltic" bija gatavs aizstāvēt attiecīgā reisa apkalpi, taču, kad kļuva skaidrs nodarījums, uzņēmums darba attiecības ar šiem cilvēkiem pārtrauca. "Par to nav šaubu. Neviens nekad mūs nepiespiedīs atkal nodarbināt kādu no šiem cilvēkiem," piebilda aviokompānijas vadītājs.

Savukārt, komentējot incidenta ietekme uz "airBaltic" starptautisko reputāciju, viņš norādīja, ka kompānijas sadarbības partneri izprot situāciju - tā bija atsevišķu indivīdu krimināli sodāma rīcība. "Tam bija pievērsta liela uzmanība vietējos medijos. Tas tika plaši pieminēts arī starptautiskajos medijos, bet mūsdienās ziņas ceļo ātri, un nākamajā dienā bija jau cita aktualitāte. Mūsu partneri labi saprot, ka tā bija atsevišķu indivīdu krimināli sodāma rīcība un tam nav sakara ar mūsu profesionālo darbību. Visi mūsu partneri ir palikuši kopā ar mums. Jā, mums tādēļ ir bijusi negatīva publicitāte, kuru es labprāt nebūtu piedzīvojis, bet mēs esam centušies tikt galā ar to vislabākajā veidā, un es ceru, ka nekas tamlīdzīgs nekad vairs neatkārtosies. Tomēr mūsu partneri ir palikuši kopā ar mums, un pasažieru skaits turpina augt," teica Gauss.

Rakstīts, ka 8.augustā Oslo Gardemūnas lidostā tika aizturēti četri "airBaltic" lidmašīnas apkalpes locekļi, jo viņu asinīs alkohola līmenis pārsniedza atļautās 0,2 promiles. Lidmašīnas komandiera asinīs tika konstatētas 0,54 promiles alkohola, otrajam pilotam - 1,35 promiles, bet divām stjuartēm - 0,91 un 0,55 promiles. Aizturētajai "airBaltic" lidmašīnas apkalpei bija paredzēts doties tūrisma firmas "Star Tours" pasūtītā čārterreisā no Oslo uz Haniju Grieķijas Krētas salā ar 109 pasažieriem.

Norvēģijas tiesa lidmašīnas otrajam pilotam piesprieda sešu mēnešu cietumsodu, vienai no stjuartēm 45 dienu, bet otrai - 60 dienu ieslodzījumu. Savukārt lidmašīnas kapteinim tiesa piesprieda 10 mēnešu cietumsodu.

"airBaltic" nodrošina lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!