Foto: stock.xchng
Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības ARTA biedri, kas ir lielākie alkoholisko dzērienu ražotāji, protestējot pret valdības plāniem celt nodokļus, ceturtdien no rīta uz pusstundu apturēs ražotnes un slēgs veikalus un birojus, informē apvienība.

Protesta akcija notiks ceturtdien no plkst. 9 līdz 9.30 no rīta un tajā piedalīsies "Latvijas Balzāms", SIA "Jaunalko" un lielākie nozares importētāji un tirgotāji – "Liviko", "Mobil Plus ADV", "Park MV", "Dylan Distribution" un "Prike Latvija".

Protesta pasākuma laikā tiks pilnībā apturēta uzņēmumu darbība – apturēta ražošana, nestrādās specializētie ARTA biedru uzņēmumu dzērienu tirdzniecības veikali, tiks apstādināts biroju un izplatītāju darbs. Kopumā plānots, ka protesta akcijā iesaistīsies vairāk kā 1500 nozares darbinieku.

ARTA uzsver, ka protesta akcija ir nozares uzņēmumu reakcija uz valdības lēmumu celt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, lai konsolidētu budžetu. Nozares uzņēmumi uzskata, ka valdība klaji ignorē realitāti – akcīzes ieņēmumi stipro alkoholisko dzērienu segmentā krītas gadu no gada, un sola starptautiskiem aizdevējiem nereālus budžeta ieņēmumus uz akcīzes rēķina, kas nekad netiks saņemta.

ARTA arī uzskata, ka Latvijā tiek veidota uzņēmējdarbībai nelabvēlīga un neprognozējama ekonomiskā vide un ka valsts politikai alkoholisko dzērienu jomā ir jābūt vienlīdzīgai attiecībā pret visiem dzērieniem un jābalstās uz ekonomiskajiem rādītājiem.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien vienojās par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem, un jau martā Latvijā varētu ierasties aizdevēju misija. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji rosināja Finanšu ministrija (FM).

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) pavēstīja, ka pieaugs akcīzes nodoklis tabakai, alkoholam un benzīnam, tāpat cels izložu un azartspēļu nodokli un ieviesīs nodevu par licencēm nebanku kreditētājiem. Saskaņā ar EK prasībām arī atcels samazināto PVN likmi medicīnas iekārtām, kuras neizmanto invalīdi. Tādējādi papildu budžetā šogad pusgada laikā tiek plānoti ieņēmumi 1,2 miljonu latu, bet nākamgad gada laikā - gandrīz trīs miljonu latu apmērā.

Savukārt izdevumu samazināšanā lielāko daļu plānots ietaupīt, mazinot atalgojumu un nodarbināto skaitu valsts pārvaldē. Šogad sešos mēnešos budžetā tas ļautu ietaupīt 2,5 miljonus latu, bet nākamgad gada laikā - piecus miljonus latu.

Tostarp, valdība arī nolēma no 1.septembra samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās studiju programmas dublējas, kas ļaus IZM ietaupīt šogad pusgada laikā ietaupīt 194 000 latu, bet Kultūras ministrijai - 132 000 latu. Nākamgad uz tā rēķina budžeta ietaupījums IZM būs 600 000 latu, bet Kultūras ministrijā - 400 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!