Foto: LETA

Atbalsta programmās krāpniecības shēmas lielākoties ir primitīvas, intervijā sacīja attīstības finanšu institūcijas "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņš norādīja, ka ir cilvēki, kuri atbalsta programmas mēģina izmantot ļaunprātīgi. "Žēl, ka ir šie darvas pilieni medus mucā. Ir gadījumi, kad sākotnēji tiek uzrādīta viena tāme, bet tiek mēģināts pēc tam sarunāt kādus fiktīvus darījumus, vai arī jaunas iekārtas vietā mēģina nopirkt vecu iekārtu. Lielākoties ir primitīvas krāpniecības shēmas," teica Bērziņš.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka pēdējos gados krāpniecību procents nav palielinājies - ja 2014. gadā 8% projektu bija ar aizdomām par iespējamu krāpšanu, tad šobrīd tie ir 2-3%. "Gribētos ticēt, ka cilvēki, saprotot, ka negodprātīgai rīcībai būs sekas, aizdomājas," piebilda "Altum" vadītājs.

Jautāts, par kurām programmām krāpniekiem ir lielākā interese, Bērziņš atzina, ka parasti tās ir aizdevumu programmas.

"Altum" ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos, u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Attīstības finanšu institūcijas "Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs – Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs – Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!