Alūksnes rajona "Strautiņu" bijušajā raķešbāzē īru investori kopā ar Ziemeru pagasta "Briednieku" saimniecības īpašnieku Māri Sormuli veidos vērienīgu šampinjonu audzētavu, kas piegādās sēnes gan Latvijas, gan Krievijas tirgum, šodien raksta "Lauku Avīze".
"Briednieku" saimnieks Sormulis, kam pieder arī "Strautiņu" bāzes angāri, laikrakstam pastāstījis, ka pašlaik top pieteikumi SAPARD projektiem ražotnes izveidei, bet par pašu sēņu audzēšanu varētu runāt aptuveni pēc gada. Patlaban zemnieks specializējies graudaudzēšanā un nākamgad sēs labību 200 hektāru platībā.

Zīmīgi, ka īri, kas ir visprasmīgākie šampinjonu audzētāji Eiropas Savienībā, jau devušies meklēt pircējus uz Latvijā un Baltijā vislielāko tirdzniecības kompāniju "VP Market". Tās augļu un dārzeņu tirdzniecības nodaļas vadītājs Jurijs Podskočijs "Lauku Avīzei" atzinis, ka labprāt pirktu Alūksnes pusē izaudzētos šampinjonus, jo patlaban tieši šīs sēnes pašmāju audzētāji piedāvā pārāk maz, kamēr Latvijas austersēņu un šitakē pietiekot.

Tomēr galvenais īru un latviešu "Jaunās šampinjonu derības" mērķis ir plašais Krievijas tirgus, kam, pēc neoficiālām ziņām, plānojot piegādāt pat līdz 30 tonnu sēņu dienā. Vai īri latviešiem "Strautiņos" par šampinjonu audzēšanu maksās tikpat cik Īrijā, vēl nav zināms, norāda laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!