Foto: Shutterstock

Alus tirgū Latvijā šogad, visticamāk, nebūs pieaugums, pastāstīja Latvijas Alus darītāju savienības valdes priekšsēdētājs Pēteris Liniņš.

"Ceru uz stabilizāciju. Redzēs, viss būs atkarīgs, protams, arī no laika apstākļiem un tā, kā kopumā attīstīsies ekonomika Eiropā un Latvijā, kāda būs cilvēku pirktspēja, jo galvenais jau ir cilvēku pirktspēja, un, ja tā noturēsies zināmā līmenī, tad visiem ražotājiem, ne tikai alus un pārtikas, bet arī citu preču ražotājiem apgrozījums vienmēr pieaug," sacīja Liniņš.

Viņš norādīja, ka alus ražotājus Latvijā šogad ietekmēs arī situācija Eiropā. "Jāskatās, kādas būs Eiropas kopējās tendences, jo tās mūs neizbēgami ietekmēs - ja tur sāks iet sliktāk, tad mums arī būs grūti saglabāt augšupejošo soli," teica savienības vadītājs.

Alus darītavas "Aldaris" komunikācijas vadītāja Laura Krastiņa sacīja, ka pēdējos gados kopējais alus tirgus Latvijā samazinās un nav pamata cerēt, ka šogad tas varētu strauji pieaugt. "Visticamāk, tas saglabāsies pašreizējā līmenī vai arī nedaudz samazināsies. Plānojam, ka turpinās attīstīties "craft beer" jeb ekskluzīvo alus tirgus segments, kas ir laba ziņa ne tikai patērētājiem, bet arī alus darītājiem," norādīja Krastiņa.

"Cido grupas", kam pieder "Lāčplēša alus", pārstāve Inese Lielpinka teica, ka viens no Latvijas ekonomikas virzītājspēkiem ir iekšējais tirgus un tā patēriņš, tāpēc, raugoties ilgtermiņā, ir svarīgi, lai valdība nepasliktinātu iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem pirktspēju, sevišķi ņemot vērā elektroenerģijas sadārdzinājumu no nākamā gada.

Arī "Piebalgas alus" tirdzniecības direktors Oskars Liepiņš atzina, ka ir grūti prognozēt alus nozares attīstību šogad, bet, tā kā alus tirgus pēdējos gados uzrāda stagnāciju, nevis pieaugumu, visticamāk, arī šogad izaugsme nebūs vērojama. Vienlaikus viņš piebilda - tā kā alus ražotāji strādā pie alus kultūras uzlabošanas Latvijā un cenšas popularizēt "premium" alu, šogad vietējā tirgū turpinās pieaugt pieprasījums pēc ekskluzīvā alus.

Latvijas aus darītavas "Bauskas alus" valdes loceklis Vladimirs Barskovs teica, ka ir grūti prognozēt, kāds Latvijas alus darītājiem izvērtīsies šis gads, jo tas zināmā mērā ir atkarīgs arī no laika apstākļiem, kurus patlaban ir grūti paredzēt. Vienlaikus viņš neizslēdza iespēju, ka šogad Latvijā varētu kristies pieprasījums pēc alus. "[2014.] gada sākumā, vēlā rudens sākumā bijām optimistiski noskaņoti, bet tagad man sevišķi liela optimisma nav. Varētu būt arī tā, ka pieprasījums [pēc alus] samazināsies," sacīja Barskovs.

Viņš norādīja - būtiski, lai valdība šogad veidotu stabilu un prognozējamu nodokļu politiku, lai nebūtu krasu izmaiņu likumdošanā, kas negatīvi ietekmētu alus ražotājus. Tāpat šogad esot svarīgi veicināt Latvijas ekonomisko izaugsmi.

Vienlaikus Barskovs piebilda, ka pagaidām ir grūti pateikt, kā alus ražotājus ietekmēs valdības lēmumus šogad palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem. "Mēs ["Bauskas alus"] piekrītam, ka akcīzes nodokli var mazliet palielināt, bet to ir jādara pakāpeniski ik gadu, jābūt prognozējamībai. Kā tas būs, kad lēmums būs pieņemts, es pagaidām nezinu," sacīja Barskovs.

Latvijas Alus darītāju savienība ir dibināta 1993.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!