Foto: Publicitātes foto

Piektdienas vakarā kultūras pilī "Ziemeļblāzma", lauksaimniekiem, tostarp jaunajiem zemniekiem pārtikas ražotājiem un mazpulkiem pasniegtas Zemkopības ministrijas (ZM) konkursa "Sējējs-2017" balvas, aģentūra LETA uzzināja ZM.

Šogad laureātu nosaukumus, diplomus un balvas piešķīra astoņās konkursa nominācijās.

Gada balva nominācijā "Gada lauku saimniecība" piešķirta Jelgavas novada zemnieku saimniecībai "Terēņi" un tās saimniekam Kasparam Dugem. Nominācijā "Gada uzņēmums pārtikas ražošanā" par labāko atzīta Smiltenes novada AS "Smiltenes piens" un tās vadītāja Gita Mūrniece.

Konkursa nominācijā "Ģimene lauku sētā" šogad laureāta titulu ieguva Beverīnas novada zemnieku saimniecība "Kalnleimaņi", kurā saimnieko Lolita Zvirgzda ar ģimeni. Par veiksmīgāko jauno zemnieku atzīts Valkas novada zemnieku saimniecības "Lejasciņi" īpašnieks Kristaps Sula, bet laureāta nosaukumu nominācijā "Bioloģiskā lauku saimniecība" ieguva Kuldīgas novada SIA "Lāses AM", tās vadītājs Aigars Melderis ar sievu Daci Antanoviču. Savukārt konkursa nominācijā "Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā" par labāko projektu atzīts "Kokkopības pakalpojumu uzlabošana Saldus un Brocēnu novados", ko realizēja Ģirts Vitkovskis no Saldus novada.

Šogad vērtēja arī pretendentus nominācijā "Rītdienas Sējējs-mazpulks" un par laureātu šajā nominācijā kļuva Tukuma novada "307. Džūkstes mazpulks" un tā vadītāja Gundega Jēkabsone. Savukārt par laureāti nominācijā "Zinātne praksē, inovācijas" atzīta Baiba Lāce par zinātnisko darbu "Agroekoloģisko faktoru ietekme uz bumbieru - kadiķu rūsu un integrētās augu aizsardzības iespējas slimības ierobežošanai".

Balva "Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā" šogad piešķirta Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes loceklei, biedrības "Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācija" valdes priekšsēdētājai un uzņēmuma "Stalbes Agro" valdes priekšsēdētājai Aijai Balodei, kura ar savu profesionālo darbu un stingro nostāju spējusi pašaizliedzīgi aizstāvēt lauksaimnieku intereses.

Veicināšanas balvas un diplomus kopumā saņēma 16 konkursa dalībnieki visās konkursa nominācijās.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs "Sējējs-2017" atklāšanā sacīja, ka konkurss notiek jau 24 reizi, un šo gadu laikā kļuvis par lielāko un nozīmīgāko konkursu lauksaimniecības nozarē. Zemkopības ministrs pateicās konkursa laureātiem un dalībniekiem par paveikto darbu, apstrādājot zemi, dodot iztiku ģimenēm un sekmējot Latvijas lauku apdzīvotību un tautsaimniecības attīstību.

Dūklavs sacīja, ka aizvadītais gads ir apliecinājis, ka lauku cilvēks aizvien ir pakārtots dabas ritmam, lai cik modernas tehnoloģijas būtu viņa rīcībā. "Ir vasaras un rudeņi, kas aplaimo ar labiem laika apstākļiem un bagātīgu ražu, bet ir arī otrādāk, kad nemitīgi skatāmies debesīs un pie sevis lūdzam, lai stājas lieti un mēs varam novākt ražu," sacīja Dūklavs.

Politiķis atgādināja, ka šī gada vasarā un rudenī ne mazums problēmu sagādāja un joprojām sagādā lietavas, tādēļ tika appludināta lauksaimniecības zeme un tīrumi, radot grūtības novākt ražu un ražas zaudējumus. Tomēr pārbaudījumi ir stiprinājuši izturību un uzņēmību.

Vienlaikus zemkopības ministrs atgādināja, ka šogad ir bijuši arī pozitīvi notikumi. Tostarp būtiski uzlabojusies situācija piena nozarē. Patlaban Latvijas piena pārstrādātāji dažādus piena produktus eksportē uz 100 dažām valstīm, ar ko iespējams lepoties, tāpat esot izdevies radīt daudzus jaunus un inovatīvus produktus.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pasniedzot balvu "Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā", teica, ka lauksaimniecība dažādos laikos ir bijusi, ir un joprojām būs ļoti nozīmīga nozare Latvijas tautsaimniecībā.

Vējonis atzina, ka iepriekšējos gados un arī šogad dažādos Latvijas reģionos ir izjusts dabas spēks. Arī pasaulē ir daudz dažādu izaicinājumu, ar kuriem jāsastopas. Taču Latvijas zemnieki šajos laikos ir gatavi cīnīties par labāku ražu, iespējām novākt ražu un domā par to, kā radīt labākus produktus, kurus piedāvāt ārvalstu tirgos.

"Būsim laimīgi, inovatīvi radoši, palūgsim Dievu, lai laika apstākļi ir labāki un var novākt ražu. Bet, protams, būsim savas zemes patritori, jo tikai mīlot, saudzējot savu zemi, spēsim būt Latvijas patrioti," teica Vējonis, vēlot ražīgu nākamo gadu Latvijas lauksaimniekiem.

Šogad konkursam bija pieteikti kopumā 52 dalībnieki.

Kā ziņots, prēmiju "Sējējs" laikā no 1989.gada līdz 1992.gadam nodibināja lauksaimnieku biedrības. 1994.gadā konkurss tika atjaunots jaunā kvalitātē kopā ar Vides ministriju. Kopš 1994.gada konkurss "Sējējs" tiek rīkots katru gadu, un tā laureāta gods Latvijas lauksaimniekiem kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem apbalvojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!