Foto: Publicitātes attēli
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome trešdien apstiprināja AS "Sadales tīkls" (ST) iesniegto, precizēto elektroenerģijas tirdzniecības diferencēto tarifu projektu, kas paredz tarifu pieaugumu ST tirgus klientiem vidēji par 20,8%, informēja SPRK.

Jaunie tarifi stāsies spēkā 1.aprīlī, nevis no 1.janvāra, kā to sākotnēji prasīja uzņēmums. Kopumā apstiprināti 49 diferencētie tarifi.

"Sadales tīkla" tarifus maksā rūpnieciskie klienti, kā arī elektrības ražotāji, kas piegādā elektrību saviem klientiem, tai skaitā "Latvenergo". ST tarifi veido aptuveni 40% no "Latvenergo" gala tarifa mājsaimniecībām. Latvijas energokoncerns izvērtēs SPRK atbalstītos jaunos tarifus, aplēsīs to ietekmi, un tad lems par iespējamo lūgumu regulatoram palielināt arī tarifu mājsaimniecībām, norādīja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

Vienotais regulators skaidro, ka ST tarifi veido aptuveni pusi no gala tarifa iedzīvotājiem un apmēram trešdaļu gala tarifa lielākiem patērētājiem. Pašreizējās aplēses liecina, ka ST tarifu izmaiņu dēļ gala tarifi varētu pieaugt par aptuveni 9 - 10%. Tāpēc regulators aicina AS "Latvenergo" meklēt iespējas, kā uz uzņēmuma peļņas rēķina samazināt gala tarifu pieaugumu.

SPRK informē, ka jaunie ST tarifi paredz ieviest izvēles tarifu plānus, ļaujot lietotājam izvēlēties pieslēguma vietai un patēriņam piemērotāko tarifu. Regulators skaidro, ka tarifu plāni izstrādāti tā, lai samazinātu zemsprieguma un vidējā sprieguma tīklā maksimāli pieprasīto, bet neizmantoto jaudu, padarot elektroenerģijas lietotājam ekonomiski izdevīgu tikai pieprasītās jaudas apjoma izmantošanu.

ST tarifa kāpums lietotājiem būs atšķirīgs atkarībā no pieslēguma vietas, uzstādītās jaudas, jaudas noslodzes un izvēlētā tarifu plāna. Lietotājiem ar pieslēgumu augstākai sprieguma pakāpei ST tarifu apmērs un arī to īpatsvars gala tarifā ir mazāks.

Regulators arī informē, ka tarifu izskatīšanas laikā ar uzņēmumu panākta vienošanās samazināt ST darba izmaksas par vairākiem miljoniem latu, kas ļāvis arī samazināt tarifa pieaugumu. Salīdzinot ar spēkā esošo tarifu pamatojumu, jaunajā tarifu projektā par 10,4 miljoniem latu ir samazinātas personāla izmaksas, par 3,5 miljoniem latu sakarā ar vispārējo cenu kritumu būvniecības sektorā samazinātas sistēmas remonta izmaksas, kā arī par 2,8 miljoniem latu ir samazinātas vispārējās saimnieciskās darbības izmaksas, piemēram, transporta uzturēšana, telekomunikācijas, informācijas tehnoloģiju pakalpojumi u.c.

Savukārt tarifu kāpumu veido "ar elektroenerģijas zudumiem un tehnoloģiskā procesa nodrošināšanu sadales sistēmā saistītās izmaksas un no 2011.gada 1.janvāra pieaugušie pārvades sistēmas operatora sniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi". Galvenokārt ST tarifu kāpumu nosaka sadales sistēmas aktīvu nomas maksas pieaugums, kas saistīts ar sadales sistēmas aktīvu pārvērtēšanu, kas tika pabeigta 2010.gada decembrī. Pārvērtēšana bija nepieciešama, lai ST spētu finansēt paredzētos investīciju projektus, nepiesaistot koncerna "Latvenergo" līdzekļus, skaidro regulators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!